Vloerbedekking of tapijt verwijderen? Zo doe je dat!

Heb je een huis gekocht en wil je een nieuwe vorm van vloerafwerking op de vloer? Is jouw huidige vloerbedekking aan vervanging toe of wil je graag een andere vloer? Dan moet je eerst de vloerbedekking of het tapijt verwijderen. En dat kun je gewoon zelf doen.

Afhankelijk van de vloer kan het verwijderen van vloerbedekking een kleine klus of een aantal dagen werk zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de manier waarop de vloerbedekking bevestigd is en wat de onderliggende bouwvloer is.
 

Dit heb je nodig

Wanneer je de vloerbedekking gaat verwijderen, heb je onderstaande materialen en gereedschappen nodig:
 

  • Handschoenen en een stofmasker (of mondkapje)

  • Scherp stanleymes of tapijtmes

  • Schroevendraaier

  • Plamuurmessen in verschillende maten

  • Heet water en een borstel of spons (om witte lijm te verwijderen)

  • Afbijtmiddel (om bruine lijm te verwijderen)
     

Stap voor stap vloerbedekking verwijderen


Stap 1: om welke lijmsoort gaat het?
Het eerste dat je moet weten, voordat je de vloerbedekking of het tapijt kunt verwijderen, is welke lijmsoort er gebruikt is bij het leggen van de vloerbedekking of het tapijt. Maak hiervoor een klein stukje vloerbedekking los langs de rand, doe dit met een schroevendraaier

Is de lijm wit? Dan is de lijm met heet water en een borstel of spons eenvoudig weg te krijgen. Is de lijm bruin? Gebruik dan een speciaal afbijtmiddel. Voor het juiste afbijtmiddel ben je bij Hubo aan het juiste adres. 


Stap 2: het tapijt/de vloerbedekking verwijderen
De meest eenvoudige manier om vloerbedekking te verwijderen, is door het in lange stroken te snijden. Gebruik hiervoor een stanleymes of speciaal tapijtmes. Trek aan het begin van iedere strook het tapijt los, waarna je de strook kunt oprollen. Lukt dit niet omdat de lijm te vast zit? Smeer dan óf het afbijtmiddel met een kwast óf het hete water met een spons langs de rand die vastzit. Laat dit even intrekken, zodat je de vloerbedekking daarna verder los kunt trekken.

Zorg ervoor dat je de stroken niet te breed maakt. Smalle stroken kosten weinig kracht en de opgerolde stukken gooi je eenvoudig weg. 

Let op: is de ondervloer een houten vloer? Dan is de kans aanwezig dat de vloerbedekking aan de randen met spijkers is vastgezet. Verwijder deze dus eerst, voordat je begint met het verwijderen van de vloerbedekking. 


Stap 3: lijmresten verwijderen
Is de vloerbedekking of het tapijt helemaal verwijderd? Dan zijn er waarschijnlijk nog lijmresten overgebleven. Voordat je een nieuwe vorm van vloerafwerking kunt gaan leggen, is het belangrijk om de lijmresten te verwijderen. Lijmresten zorgen namelijk voor oneffenheden in bijvoorbeeld een parketvloer of een pvc vloer. 

Het verwijderen van de lijmresten werkt simpel. Met een speciaal afbijtmiddel bij bruine lijm of heet water bij witte lijm kom je al een heel eind. En soms moet je gewoon wat brute kracht gebruiken met een plamuurmes.  Let dan wel op dat je de ondervloer niet alsnog beschadigt. 
 

Hubo helpt

Wil je de oude vloerbedekking of het tapijt verwijderen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je van een goed advies én van de benodigde materialen en gereedschappen. Hubo helpt!

Dit heb je nodig: