Vloer isoleren vanuit de kruipruimte? 4 tips en een stappenplan

Met het isoleren van de kruipruimte bespaar je veel energiekosten. Je energieverbruik wordt lager. Prettig voor je portemonnee én voor het milieu. En je vloer voelt ook nog eens minder koud aan. Je vloer isoleren vanuit de kruipruimte kun je gemakkelijk zelf.

Vloer isoleren vanuit de kruipruimte? 4 tips en een stappenplan

1. Is de kruipruimte geschikt voor vloerisolatie?

Heb je een kruipruimte onder je huis en ben je een beetje handig? Dan kun je eenvoudig zelf de onderkant van de vloer isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is bovendien minder duur dan vloerisolatie aan de bovenkant. Maar is jouw kruipruimte geschikt om te isoleren?
 

  • Controleer of de kruipruimte hoog genoeg is. Je hebt minimaal vijfendertig centimeter hoogte nodig om prettig te werken.

  • Check ook of er ventilatiegaten in de buitenmuren van de kruipruimte zitten. Ook dat is een vereiste. Bij een houten vloer geldt dat er per vierkante meter vloer vierhonderd vierkante millimeter aan ventilatieopeningen moet zijn. Bij een betonnen vloer moet dat een vierkante centimeter zijn per vierkante meter vloer zonder gasleidingen of met gasleidingen met mantelbuis. Bij gasleidingen zonder mantelbuis is dat vier vierkante centimeter per vierkante meter vloer. De ventilatieopeningen kun je zelf maken en moeten verdeeld zijn over twee tegenover elkaar liggende muren.
     

2. Kies de juiste isolatiewaarde

Voor een fijn wooncomfort kies je een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,3. Bij vloerverwarming kies je voor minstens Rd 5. Gebruik glas- of steenwol om de gaten waar leidingen door de muren gaan te dichten. Let op: de vezels van glas- en steenwol kunnen jeuken. Draag daarom een stofmasker, handschoenen en lange mouwen. Spoel je huid na het isoleren af met lauw water.
 

kruipruimte isoleren

3. Isoleer niet alles

Dat klinkt tegenstrijdig, maar leidingen voor drinkwater moet je niet isoleren. Dit vergroot de kans op Legionella. De cv-leidingen isoleer je uiteraard wel. Vergeet ook niet het luik dat toegang geeft tot de kruipruimte te isoleren. Dat doe je bijvoorbeeld door isolatiemateriaal tegen de onderkant van het luik te nieten en de kieren te dichten met isolatieband (EPDM of EPT). Zit er nog geen luik maar wil je de vloer wel isoleren? Je kunt zelf een luik naar de kruipruimte maken.
 

4. Niet alleen de vloer, ook de bodem van de kruipruimte isoleren

Door de bodem van de kruipruimte te isoleren, houd je vocht uit de bodem tegen. Bij een droge kruipruimte leg je dampremmende PE-folie op de bodem. Laat de folie bij de muren ongeveer dertig centimeter omhoog steken en maak het aan de muur vast met speciale pluggen, schroeven of spijkers op ongeveer twintig centimeter hoogte.

Staat er af en toe water in de kruipruimte? Leg dan noppenfolie onder de PE-folie en maak de PE-folie boven het hoogste waterpeil vast. Of gebruik in plaats van PE-folie en noppenfolie Mioteen KR4, een folie die kan drijven. Zet deze ook boven het hoogste waterpeil vast. Ook losse EPS-chips op de bodem zijn een mogelijkheid. Deze drijven ook maar isoleren minder goed.

Tip: gebruik geen lijm, want de dampen van de lijm adem je in tijdens het isoleren van de vloer in de kruipruimte.
 

kruipruimte isoleren

Houten vloer isoleren vanuit kruipruimte

Dit heb je nodig: thermoskussens in de juiste breedte / minerale wolplaten zonder dampremmende laag (glaswol / steenwol), houtvochtmeter, breekmes, klemlatjes of een schaar, nietjes en een tacker.

Stap 1: meet de houtvochtigheid van de houten vloer met een houtvochtmeter op voor je begint. Deze mag maximaal 20% zijn, anders kan het hout gaan rotten na isolatie. Is hij hoger? Isoleer dan eerst de bodem en wacht tot dit effect heeft.

Stap 2: gebruik thermoskussens of minerale wolplaten om de ruimte tussen de balken op te vullen. De platen snij je eerst op maat. Snijd ze iets te breed af en klem ze daarna tussen de balken. De balken hoef je niet te isoleren, deze hebben zelf een isolerende waarde. Thermoskussens knip je in de gewenste lengte en niet je vast tussen de balken.

Stap 3: bij minerale wolplaten bevestig je nog klemlatjes om de platen op hun plek te houden.

Tips:

  • Laat ongeveer twee centimeter ruimte tussen de vloer en het isolatiemateriaal voor extra isolatie.
  • Pas op voor gaten tussen de balken en het isolatiemateriaal. Hier kan warmte ontsnappen.
  • Gebruik geen lijm. Het isolatiemateriaal kan dan moeilijker verwijderd of gerecycled worden en de schadelijke dampen adem je in. Of gebruik lijm op waterbasis.
     

Betonnen vloer isoleren vanuit kruipruimte

Dit heb je nodig: minerale wolplaten (glaswol / steenwol) / thermoskussens / kunststof hardschuimplaten en plakpennen / bevestigingsband en sterke behanglijm / pluggen en lijm op waterbasis.

Een betonnen vloer isoleren vanuit de kruipruimte doe je zo: bevestig minerale wolplaten met plakpennen tegen de onderkant van de vloer, thermoskussens met bevestigingsband en sterke behanglijm en hardschuimplaten met pluggen en eventueel lijm op waterbasis. Is de vloer aan de onderkant niet vlak? Gebruik dan speciale pennen en pluggen die je in boorgaten bevestigt.
 

kruipruimte isoleren

Meer tips?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: