Tapijt leggen doe je eenvoudig met dit stappenplan

Tapijt leggen kun je prima zelf doen als je over de juiste materialen beschikt, genoeg tijd en een portie geduld. Met onderstaand stappenplan van Hubo maken wij het je nog gemakkelijker.

tapijt leggen

De juiste voorbereidingen

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de dekvloer egaal is, vlak, droog en schoon. Eventuele gaten en scheuren in een betonvloer kun je het beste wegwerken voordat je tapijt gaat leggen. Bij een houten vloer leg je eerst spaanplaat over de vloer.

Vervolgens laat je het tapijt in de ruimte acclimatiseren. Rol het tapijt uit en leg het los in de ruimte. Laat het tapijt bij de muren tien centimeter omhoog steken. Het tapijt mag zo een nacht blijven liggen. Bedenk alvast hoe je het tapijt straks vast wilt maken. Bij een kleine ruimte is het nog wel mogelijk om het tapijt los te leggen en enkel te fixeren op druk belopen stukken, zoals bij deurkozijnen. Bij grotere of druk belopen ruimtes kun je het tapijt het beste verlijmen of spannen. Spannen is alleen een vak apart. De vakmensen van Hubo helpen je verder als je je tapijt op spanlatten wilt spannen.
 

tapijt leggen

In 6 stappen je tapijt leggen

Dit heb je nodig: tapijt, stanleymes, liniaal, schaar, hamer en tapijttape.

Stap 1: druk het tapijt met een liniaal in de rand bij de muur en gebruik een stanleymes om het tapijt langs de muren af te snijden. Snij altijd van je hand af.

Stap 2: druk het tapijt nu met de rug van de schaar in alle hoeken. In een hoek snijd je het uitstekende tapijt een stukje in, totdat je bijna bij de vloer bent. Je kunt het tapijt nu gemakkelijker in de hoek duwen en de opstaande rand wegsnijden. 

Stap 3: moet je het tapijt in meerdere banen leggen? Zorg er dan voor dat de volgende baan drie tot vier centimeter overlap heeft met de andere baan tapijt en plak de twee banen aan elkaar vast met tapijttape.

Stap 4: sla het tapijt nu voor de helft terug. Ga zelf aan de kant van het teruggeslagen tapijt staan, om te voorkomen dat het tapijt verschuift. Wil je het tapijt leggen met tapijttape? Plak deze dan langs de randen van de ruimte. Druk de tape goed aan en trek de beschermstrook eraf. Je kunt ook lijm gebruiken op de plek waar je anders tapijttape zou plakken of de hele vloer dun insmeren met lijm. Hiervoor gebruik je een lijmkam en werk je met kleine boogjes naar je toe.

Stap 5: vouw het tapijt terug en druk het wrijvend aan. Gebruik hiervoor de vlakke kant van een hamer. Wanneer je de vloer ingesmeerd hebt met lijm, wacht dan met het terugvouwen van het tapijt zo lang als dat op de verpakking van de lijm staat aangegeven.

Stap 6: nu is de andere helft van het tapijt aan de beurt. Volg hiervoor eveneens stap 4 en 5 en je tapijt ligt!
 

tapijt leggen

Tips:

  • Houd altijd in de gaten of de garens dezelfde kant op staan. Wanneer je een vel papier op je tapijt legt met daarbovenop een pen, en je rolt deze pen met enige druk op en neer, zie je meteen dat het papier een bepaalde kant in wil bewegen. Dat is de richting van de garens of vezels. Alle banen van het tapijt leg je in dezelfde richting.

  • Let op dat je niet te veel van het tapijt wegsnijdt. Als er nog een brede plint komt, is dat minder erg.

  • Bij het lostrekken van de tape kun je het beste steeds een stukje doen, in plaats van in één keer het hele stuk tape los te trekken.

  • Wrijf het tapijt niet met je handen aan. Dit kan voor veel en pijnlijke wrijving zorgen.

  • Ga je je tapijt leggen met tapijtlijm? Vraag dan na of de ondergrond eerst met een primer behandeld moet worden.

  • Vraag bij grotere stukken tapijt hulp, want de rol tapijt is dan zwaar.

  • Je kunt ook tapijttegels leggen als je sneller klaar wilt zijn.
     

tapijt leggen

Hubo helpt

Hulp nodig? Hubo helpt je je tapijt te leggen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor nog meer tips en de juiste materialen.

Dit heb je nodig: