Stap voor stap nieuwe tapijttegels leggen

Tapijttegels zijn een slimme keuze om meerdere redenen. Beschadigde tapijttegels zijn gemakkelijk te vervangen, ze zorgen voor meer comfort en een verbeterde akoestiek in huis, ze hebben een isolerend vermogen, zijn verhuisbaar en je kunt tapijttegels zelf leggen!

tapijttegels in verschillende kleuren

Hoe ga je je nieuwe tapijttegels leggen?

Voordat je je tapijttegels gaat leggen, moet je eerst beslissen hoe je ze gaat leggen. De meeste mensen kiezen ervoor om alle tapijttegels in één richting te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om de tapijttegels in verschillende richtingen te leggen. Op deze manier krijg je bijvoorbeeld een terugkerend patroon. Voor een nog speelser patroon kun je ook verschillende kleuren tapijttegels leggen.

Houd daarnaast in de gaten hoe de vleug op de tapijttegel loopt. De poolrichting van het garen kan er met een andere lichtinval heel anders uitzien. Kijk daarom van tevoren even welke richting het mooiste is in de ruimte. 

Tip: op de achterkant van iedere tapijttegel staat een pijl. Deze pijl maakt het heel gemakkelijk om alle tapijttegels hetzelfde te leggen.
 

tapijttegels rood

Volg onderstaand stappenplan als je tapijttegels gaat leggen

Dit heb je nodig: tapijttegels, slaglijnmolen kit, stanleymes, liniaal en tapijttape.

Stap 1: zorg dat de vloer schoon, droog en stofvrij is.

Stap 2: leg eventueel een egaliserende ondervloer als de vloer niet glad is of voor extra comfort en geluiddemping. Hiervoor gebruik je een hardboard ondergrond.

Stap 3: in het midden van de ruimte ga je de eerste tapijttegel leggen. Bepaal hiervoor eerst het midden van de ruimte. Dit doe je met behulp van een slaglijnmolen die lijnen over grotere afstanden kan tekenen. Teken twee lijnen op de vloer die elkaar kruisen en een haakse hoek maken. In de hoek van die lijnen leg je de eerste tegel. Die zet je vast met tapijttape.

Stap 4: vervolgens maak je de rest van de lijnen af, waardoor je twee rijen tapijttegels krijgt van wand tot wand, in de vorm van een kruis.

Stap 5: de tapijttegel die tegen de muur komt, snij je op maat met een stanleymes en een liniaal. Dit doe je door op de laatst gelegde tegel een nieuwe tegel te leggen. Daarbovenop leg je nog een tapijttegel die je tegen de muur schuift. Vervolgens teken je de rand af op de middelste tapijttegel van de drie, langs de buitenkant van de bovenste tegel. Wanneer je langs deze rand snijdt, past de tegel precies. 

Stap 6: de vier vakken die nu op de grond ontstaan zijn, vul je stap voor stap op met tapijttegels. Leg ze vanuit het midden richting de muren.

Stap 7: alle tegels langs de rand snij je op maat en plak je vast met tapijttape.

Tips:

  • Probeer de tapijttegels strak tegen elkaar aan te leggen, zodat ze niet schuiven. Anders krijg je lelijke naden doordat de tapijttegels tegen elkaar gaan schuren.

 

  • Het is niet aan te raden om bij de muur de eerste tapijttegels te leggen. Muren zijn nooit helemaal recht en ook hoeken zijn nooit helemaal haaks. Je tapijttegels zullen dan ‘uit het lood’ liggen.

 

  • Om ervoor te zorgen dat de snijkant van de tegel die je op maat snijdt aan de muurkant zit, draai je de tegel eerst om. Daarna aftekenen en snijden en weer omdraaien. Let op dat je bijvoorbeeld op een stuk hardboard snijdt en niet in je nieuwe tapijttegels!

tappijttegels leggen

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en de juiste materialen om zelf tapijttegels te leggen. Succes!

Dit heb je nodig:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief