Stap voor stap een vaste trap naar de zolder maken

Een vaste trap naar de zolder maken is in veel gevallen fijner dan gebruikmaken van een vlizotrap. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig met je handen vol spullen of was naar zolder loopt of wanneer je van de zolder een slaap- of studeerkamer wilt maken. En het is een waardevermeerdering voor je huis! 

Stap voor stap een vaste trap naar de zolder maken

Wat voor type trap kies je?

De ene trap is de andere niet. Wordt het een rechte trap of zit er een draai in? Misschien zijn er wel twee draaien nodig in de beschikbare ruimte? En wordt het een open of een gesloten trap? Een open trap is goedkoper te realiseren – omdat er geen stootborden nodig zijn – maar ook minder veilig. Een open trap oogt ruimtelijker maar er is wel sprake van warmteverlies. Denk goed na over de voor- en nadelen van beide soorten trappen om de juiste keuze te maken.

Tip: door anti-slipstrips, trapmatten en een trapleuning te bevestigen, maak je de trap veiliger.
 

vaste trap zolder

Meten is weten

Wanneer je een vaste trap naar zolder gaat maken, is het inmeten het allerbelangrijkste. Hier mogen geen fouten gemaakt worden, anders past de trap straks niet. Houd rekening met de hoogte van de verdieping en de staplengte. Gemiddeld bestaat een trap uit veertien treden, maar meer of minder kan ook. De hoogte van een trede is tussen de achttien en eenentwintig centimeter. Deel de hoogte van de verdieping door de hoogte van de trede en je weet hoeveel treden je nodig hebt. Meet ook op of het huidige trapgat groot genoeg is om een vaste trap naar zolder te maken. Een vaste trap is ‘luier’, waardoor het meestal nodig is om het trapgat te vergroten.

Een houten zoldervloer maak je eenvoudiger groter dan een zoldervloer van beton. Kijk eerst naar de dragende wanden op en onder de zoldervloer. Maak indien nodig gebruik van een draaganker van staal, een zogenaamde raveling, als je het trapgat in een betonvloer groter maakt. Als er op de plek waar nu de vlizotrap zit niet genoeg ruimte is om een vaste trap naar zolder te maken, moet een nieuw trapgat gemaakt worden.

Tip: ga na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van de trap.
 

vaste trap zolder

In 10 stappen een vaste trap naar zolder maken

Dit heb je nodig: compleet pakket onderdelen voor een trap, accuboormachine, schroeven, waterpas, lier, resthout en vulplaatjes.

Stap 1: lees de bouwtekening door en leg alle onderdelen van de trap alvast een beetje op zijn plek. Als het goed is, zijn alle treden genummerd. Nummer één is de onderste trede van de trap.

Stap 2: boor de bomen die tegen de muur komen alvast voor op de plekken waar je ze straks tegen de muur schroeft. Doe dit ook bij de schroefgaten waar de treden komen. Hiermee voorkom je dat het hout later splijt.

Stap 3: maak de zichtboom aan de spil vast als je een kwartdraai onderin de trap hebt.

Stap 4: begin met het vastzetten van de onderste trede door deze aan de bomen vast te schroeven en werk zo rustig naar boven. 

Stap 5: heb je het eerste kwart af? Bevestig hier dan de buitenboom aan met schroeven. Bevestig ook de zichtboom aan de spil als je dat nog niet gedaan had.

Stap 6: als alle treden bevestigd zijn, kun je de trap rechtop zetten. Dit is een zware klus, dus gebruik hier een lier voor of vraag meerdere mensen om hulp.

Stap 7: ondersteun de trap met resthout dat je onder de hoektreden legt. Nu kun je nog een keer controleren of alle treden goed vastzitten en of de bomen goed vastzitten aan de spil.

Stap 8: controleer daarna of de trap waterpas staat. Is dat niet zo? Gebruik dan vulplaatjes om het gewenste resultaat te krijgen.

Stap 9: schroef de trap aan de muur vast. Doe dit door op een aantal punten in de buitenboom schroeven te plaatsen.

Stap 10: als laatste zet je de trap in het trapgat vast. Bevestig een balk aan de onderkant van de bovenste trede en aan de verdiepingsvloer.

Tips: 

  • Meet eerst uit of je de trap horizontaal in de ruimte op kunt bouwen en of er dan nog plek genoeg is om de trap rechtop te zetten. Dit is gemakkelijker dan verticaal opbouwen, maar er moet natuurlijk wel ruimte voor zijn. Ga je verticaal bouwen? Bouw het eerste kwart dan wel horizontaal en zet dat stuk daarna rechtop.
  • Leg een lange balk op de vloer waar bovenop je de trap opbouwt. Op deze manier kun je straks gemakkelijker met je handen onder de trap en beschadigt de trap minder snel.
  • Schroef de treden schuin van onder naar boven tegen de spil en de boom die in het zicht is. Hierdoor zitten de schroeven straks niet in het zicht.
  • Komt de trap tegen een gipswand te staan? En zit er niet overal hout achter de gipswand? Werk dan met pluggen om de trap te bevestigen.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Wij zijn er ook voor je als je het plaatsen van een vaste trap naar zolder liever uitbesteedt.

Dit heb je nodig: