Precies de hoeveelheid laminaat berekenen die je nodig hebt

Ga je laminaat leggen? Het zou vervelend zijn als je aan het eind van de klus met een heleboel laminaat blijft zitten of juist te weinig hebt. Daarom is het verstandig om de benodigde hoeveelheid laminaat goed te berekenen. Hoeveel laminaat heb ik nodig? Wij leggen het je uit.

Wat is zaagverlies?

Je krijgt altijd met zaagverlies te maken als je laminaat gaat leggen. Vloerdelen passen namelijk nooit precies van muur tot muur. Doordat je deze vloerdelen vervolgens op maat zaagt, houd je stukjes laminaat over waar je eigenlijk niets meer mee kunt doen. Deze stukken laminaat noemen we het zaagverlies. Dat is ook de reden dat je de juiste hoeveelheid laminaat moet berekenen voordat je het laminaat gaat leggen. 

Hoeveel zaagverlies je hebt, is afhankelijk van je manier van werken en de vorm van de ruimte. Bij een rechthoekige ruimte kun je gemiddeld zo’n 5% zaagverlies voor het laminaat berekenen. Houd bij een ruimte met veel hoeken of bijvoorbeeld verwarmingsbuizen al snel rekening met ongeveer 10% zaagverlies. Tel zelfs nog wat extra zaagverlies als je heel veel rare hoeken hebt. En werk daarnaast zorgvuldig om onnodig zaagverlies te voorkomen.
 

Hoeveel laminaat heb ik nodig? Dat kun je als volgt berekenen

Dit heb je nodig om de juiste hoeveelheid laminaat te berekenen: een rolbandmaat en een rekenmachine.

Stap 1: meet de lengte en de breedte van de ruimte op in meters. Deze maten vermenigvuldig je met elkaar. Je weet nu het oppervlak van de ruimte waar je het laminaat gaat leggen in m2.

Stap 2: tel hierbij het verwachte zaagverlies voor de ruimte op.

Stap 3: deel het totaal benodigde aantal vierkante meters laminaat door het aantal vierkante meters dat in een pak laminaat zit. Nu weet je hoeveel pakken laminaat je nodig hebt voor de ruimte.


Een voorbeeld:
Je hebt laminaat uitgekozen waarbij in ieder pak laminaat 2,25 m2 zit.

Stap 1: de ruimte waar je het laminaat gaat leggen is 3,40 x 8,20 meter. Het oppervlak is dus 3,40 x 8,20 = 27,88 m2.

Stap 2: de ruimte heeft verschillende hoekjes en een aantal verwarmingsbuizen dus je rekent 10% zaagverlies. Van 27,88 is 10%: 0,1 x 27,88 = 2,79 m2. Dit tel je bij het oppervlak op. Je hebt dus 27,88 + 2,79 zaagverlies = 30,67 m2 laminaat nodig.

Stap 3: je deelt het benodigde aantal vierkante meters door de inhoud van een pak laminaat = 30,67 : 2,25 = 13,63 pakken laminaat, of afgerond naar boven 14 pakken laminaat.

Tip: kom je nog een lastige hoek tegen maar heb je niet meer zoveel laminaat over omdat je te weinig zaagverlies hebt berekend? Teken de moeilijke hoek dan eerst uit op karton (of afplaktape) en teken hem daarna pas af op het laminaat. Je weet dan zeker dat het in één keer goed gaat en je geen laminaat weg hoeft te gooien.
 

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Hubo helpt je met tips en adviezen om te berekenen hoeveel laminaat je nodig hebt. We doen het samen.

Dit heb je nodig: