Plinten leggen of plaatsen met ons eenvoudige stappenplan

Het plaatsen van plinten is dé manier om een vloer netjes af te werken en eventuele kabels weg te werken. Daarnaast beschermen plinten de muren tegen beschadigingen van dagelijkse werkzaamheden en bezigheden in huis. Plinten leggen kun je eenvoudig zelf doen met ons stappenplan.

Hoeveel plinten heb ik nodig?

Voordat je kan beginnen met het plaatsen van plinten, is het belangrijk om te meten hoeveel plinten je nodig hebt. Heb je bij de Hubo je favoriete plinten uitgezocht? Dan weet je de juiste lengte. Meet de totale lengte van alle wanden. Deel dit vervolgens dor de lengte van de gekozen plint. Rond dit altijd af naar boven.
 

Stap voor stap je plinten plaatsen

Je hebt de juiste hoeveelheid plinten in huis. Nu kun je dus starten met het leggen en monteren van de plinten.

Stap 1: verven en schuren
Heb je gekozen voor een plint die nog behandeld moet worden? Begin hier dan mee. Zijn de plinten nog niet gegrond? Zet deze dan eerst in de grondverf. Schuur ze vervolgens lichtjes op en breng de eerste laklaag aan. Om te voorkomen dat de plinten krom trekken, is het slim om ze aan beide kanten af te lakken.


 

Stap 2: de muur meten
Meet de lengte van de muur waarop je de eerste plint gaat bevestigen. Zaag de plint op maat met een decoupeerzaag of afkortzaag.


 

Stap 3: schroeven of lijmen
Plinten plaatsen kun je doen door middel van schroeven of lijm.
 

 • Lijm je de plinten vast? Zorg dan dat de ondergrond goed gereinigd is. Breng de montagekit met behulp van een kitspuit aan op de plinten en plaats de plint vervolgens tegen de muur. Klem de plint tijdens het drogen van de kit tegen de muur. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van houten latten. 

Tip: kies bij het lijmen van de plinten voor extra stevigheid met de vast-los-vast methode. Dit betekent dat je de plint, voorzien van kit, tegen de muur plaatst en deze vervolgens weer lostrekt. Laat de kit vijf minuten drogen en druk de plint daarna weer stevig tegen de muur.
 

 • Wil je de plinten monteren met schroeven? Boor dan om de 30 centimeter een gaatje in de plint met een houtboor van 3 mm. Houd de plint vervolgens tegen de muur en teken de schroefgaatjes af op de muur. Boor met een steenboor pluggaten van 6 mm in de muur, vul de gaten met pluggen en schroef de plint stevig vast.


Stap 4: plinten plaatsen in de buitenhoek

 • Meet de lengte van de eerste plint en tel daar de dikte van de lat bij op. 

 • Zaag de plint onder een hoek van 45 graden met een verstekzaag. Let op dat het verstek naar binnen toe loopt.

 • Leg nu de volgende plint tegen de muur aan en teken de rand van de muur af op de plint. 

 • Zaag ook deze plint weer in verstek, maar dit keer met het verstek naar buiten toe. Op deze manier passen de twee plinten perfect in elkaar.


Stap 5: plinten plaatsen in de binnenhoek

 • Zet de eerste plint vast in de hoek.

 • Schuif de tweede plint tegen de eerste aan. Zet hier vervolgens een klein stukje plint tegen, evenwijdig met de eerste plint.

 • Neem de contouren over op de tweede plint en zaag netjes op de afgetekende lijn af.


​​​​​​​Stap 6: afwerken

 • Heb je de plinten vastgeschroefd? Plamuur dan de schroefgaten dicht en vul eventueel de kier tussen de plint en de muur op met acrylaatkit

 • Een half uur na het aanbrengen van de kit mag je de plinten voor een tweede keer aflakken.
   

Hubo helpt

Heb je, voordat je begint met het leggen en monteren van plinten, nog vragen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan voor je klaar met een goed advies én de juiste materialen en gereedschappen. 
 

Dit heb je nodig: