Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Parket leggen doe je eenvoudig met dit stappenplan

Van een mooie parketvloer heb je jarenlang plezier. Hout heeft een chique, warme uitstraling en past bij vrijwel iedere interieurstijl. En met wat handige tips kun je parket eenvoudig zelf leggen. Hubo vertelt je hoe.

Parket leggen doe je eenvoudig met dit stappenplan

Wat kenmerkt een parketvloer?

Parketvloeren en massief houten vloeren worden vaak op dezelfde afdeling verkocht. Maar zijn ze ook hetzelfde? Het antwoord is ‘nee’. Aan de buitenkant zie je het verschil niet. Maar waar massief houten vloeren in zijn geheel uit een boomstam gezaagd worden, zijn parketvloeren opgebouwd uit verschillende lagen. Door de echte houten toplaag van parket is iedere plank uniek. Massief parket bestaat uit een laag hardhout, zoals eiken. Dit type parket gaat het langst mee, tot wel zestig jaar. Lamelparket gaat circa dertig tot veertig jaar mee en fineerparket zo’n vijftien jaar. Dat komt door de dunne toplaag die eerder beschadigt en lastiger te repareren is. Massief parket en lamelparket kun je altijd weer opnieuw opschuren.

Massieve parketvloeren kun je over vloerverwarming leggen. Ook lamelparket kan zwevend op vloerverwarming worden gelegd. Bij lamelparket is een dunne laag eikenhout op een onderlaag gelijmd. Hierdoor werkt (krimpen en uitzetten) het parket tot wel 80% minder. Ook de onderlaag van geperst hout remt de werking van een parketvloer. 
 

gereedschap vloer leggen

Voordat je begint

Ga je parket leggen en heb je vloerverwarming? Dan is het belangrijk om eerst een ondervloer te leggen. De ondergrond waar je de ondervloer of het parket op gaat leggen, moet schoon (geen lijmresten en spijkers), droog, egaal, zonder scheuren en drukvast zijn. Een betonnen ondergrond egaliseer je eerst met egalisatiemortel. Ook breng je hier een vochtwerende laag plasticfolie op aan. Voor geluiddemping en warmte-isolatie breng je nog een extra ondervloer aan. Een houten ondergrond bekleed je eerst met spaanplaat.

Ook meet je nauwkeurig de benodigde hoeveelheid parket op door de lengte en de breedte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Je weet dan zeker dat je niet te weinig parket koopt, maar ook niet veel te veel. Reken 10% extra voor zaagverlies. Ga je het parket in een patroon leggen? Reken dan wat m2 extra. Het is niet erg om een aantal planken over te hebben. Beschadigt er een keer een plank onherstelbaar? Dan kun je die nog vervangen.
 

parketvloer leggen

En dan nu: het parket leggen

Het leggen van massief parket of een visgraatpatroon is niet eenvoudig. Hiervoor kun je onze vakmensen aan huis laten komen. Hieronder vertellen wij je het stappenplan van lamelparket dat in de lengte gelegd wordt.

Dit heb je nodig: parket, houtlijm, hamer, houten blokje, afstandhouders, decoupeerzaag, rolbandmaat en een potlood.

Stap 1: allereerst moet het parket acclimatiseren. Hiervoor leg je de pakken parket in de verpakking horizontaal op de grond van de ruimte waar je later ook het parket gaat leggen. Laat de pakken parket hier minstens 48 uur liggen.

Stap 2: na 48 uur mag je de pakken parket uitpakken. In een hoek van de ruimte leg je de eerste plank met de groef naar de muur. Vervolgens maak je de eerste rij af. Breng steeds wat lijm aan op de kopse kant van de plank en schuif de planken in elkaar. Tik er nog even tegenaan door met een hamer tegen een houten blokje te slaan dat je tegen de kopse kant houdt. De laatste plank zaag je op maat zodat hij precies past, met een centimeter ruimte om uit te zetten.

Stap 3: plaats afstandhouders tussen de eerste rij planken en de muur. Zo is er ruimte om nog iets uit te zetten. 

Stap 4: ga verder met de volgende rij. Begin met het stuk plank dat je overhield van de eerste rij, tenzij er maar een kort stuk over was. Nu breng je naast lijm op de kopse kant ook lijm aan in de groef van de lange kant. 

Stap 5: de laatste rij moet je waarschijnlijk ook in de lengte op maat zagen. Meet het voor iedere plank opnieuw op, omdat een muur nooit precies recht staat.

Stap 6: verwijder de afstandhouders. Je parket ligt! Nu kun je de vloer nog netjes afwerken met plinten en eventueel een laag onderhoudsolie.


Tips: 

  • Met een vochtige doek veeg je eventuele lijmresten eenvoudig weg.

  • Gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar. Een eventueel kleurverschil of patroonverschil valt dan minder op.

  • Bij verwarmingsbuizen of andere obstakels zaag je een uitsparing uit de plank. Houd een centimeter extra vrij zodat de plank nog wat kan uitzetten.
     

vloer zelf leggen

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en de juiste materialen om zelf parket te leggen. Succes!

Dit heb je nodig: