Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Houten vloer? Start met het egaliseren van de ondervloer

Wordt het tijd om een nieuwe houten vloer te leggen? Dan is het belangrijk om de ondervloer eerst te egaliseren. Dat zorgt voor het beste eindresultaat en een langere levensduur van je houten vloer. Leggen zonder te egaliseren is dus niet aan te raden. Maar hoe pak je dat aan?

Houten vloer egaliseren

Egaliseren betekent het vlak en glad maken van de ondergrond. Ga je een nieuwe houten vloer leggen, controleer dan altijd of egaliseren nodig is. Een houten vloer vraagt om een vlakke, scheurvrije ondervloer met voldoende hardheid. Daarmee voorkom je eventuele vochtproblemen in je nieuwe houten vloer of problemen met leggen door een reactie met oude lijmresten.

Van je nieuwe houten vloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Dan is egaliseren de oplossing. Egaliseren doe je eenvoudig zelf met onderstaand stappenplan. Egalisatiemortel heeft een zelf nivellerende werking, waardoor het resultaat altijd glad en vlak is.
 

Begin met het voorbereiden van de vloer

Dit heb je nodig: spaanplaat / underlayment, spaanplaatschroeven (verzinkt), kit, vloerprimer, egalisatiecement, rubberen werkhandschoenen en ontvetter.

Een betonnen ondergrond en een houten ondergrond bereid je anders voor. Een betonvloer behandel je voor met een vloerprimer, zodat de egalisatiemortel goed hecht en de vloer minder ‘opzuigt’. Verwijder eerst eventuele losliggende delen van de vloer en maak hem daarna droog, stof- en vetvrij. Aanwezige gaten en scheuren die dieper zijn dan vijfentwintig millimeter vul je op met egalisatiecement. Werk snel, want egalisatiecement hardt snel uit, en draag rubberen handschoenen, want egalisatiecement is agressief. Breng daarna een laag vloerprimer aan en kit de naden dicht.

Tip: gebruik standaard egalisatiecement voor kleine oneffenheden en een zware kwaliteit egalisatiecement voor grotere oneffenheden. Maak steeds een kleine hoeveelheid aan om het uitharden voor te zijn.

Bij een houten vloer verwijder je eerst de uitstekende spijkers en eventuele andere oneffenheden. Zorg dat de vloer goed vastzit. Kan er nog een vloerdeel bewegen? Zet dit deel dan met een paar schroeven aan de onderliggende balkenlaag vast. Vervolgens leg je hier in halfsteensverband spaanplaat of underlayment overheen. Iedere dertig centimeter zet je de toplaag vast met verzonken schroeven. Tot slot kit je alle naden en kieren af en breng je een laag vloerprimer aan. Je houten vloer is nu klaar om te egaliseren.
 

Start met egaliseren

Dit heb je nodig: egalisatiemortel (3 kg per m2), water, speciekuip, mortelmixer en een plakspaan.

Stap 1: maak de egalisatiemortel met water aan in de speciekuip volgens de aanwijzingen op de verpakking. De egalisatiemortel hoort dun te blijven. Zodra hij klontvrij is, is hij klaar. Maak zoveel egalisatiemortel aan als je in vijftien minuten kunt verwerken.

Stap 2: giet de egalisatiemortel over de vloer uit. Werk in banen vanuit de verste hoek richting de uitgang van de kamer. Verdeel de mortel gelijkmatig tot in alle hoekjes, maar werk wel snel. Gebruik eventueel een plakspaan voor het gelijkmatig verdelen van de egalisatiemortel.

Stap 3: laat de egalisatiemortel minstens 24 uur drogen en breng dan eventueel nog een tweede laag aan.

Tips: 

  • Door met twee mensen te werken, voorkom je dat je misschien aanzetten ziet van het uitgieten in meerdere keren. De één maakt de egalisatiemortel aan, terwijl de ander hem aanbrengt. Daardoor kun je de egalisatiemortel binnen die vijftien minuten blijven verwerken.

  • Koop liever te veel egalisatiemortel dan te weinig om zichtbare aanzetten te voorkomen. Reken daarom van tevoren uit hoeveel je ongeveer nodig hebt.

  • Maak je gebruikte gereedschap na afloop direct schoon.
     

Hulp nodig?

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Meer tips, informatie of materialen nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: