Eenvoudig je nieuwe trapleuning bevestigen met deze tips

Als je je trapleuning gaat bevestigen, is er maar één ding belangrijk: dat hij goed vastzit aan de muur. Een stevige trapleuning zorgt ervoor dat jong en oud veilig naar boven en beneden kunnen lopen. Succes verzekerd met onderstaand stappenplan!

Eenvoudig je nieuwe trapleuning bevestigen met deze tips

Welke steunen heb je?

Misschien heb je de trapleuning al compleet met steunen aangeschaft of misschien moet je de steunen juist nog kopen. Let in ieder geval op welke steunen je aanschaft. Er zijn steunen te koop die je met drie schroeven bevestigt en steunen die je met één centrale keilbout bevestigt. Eén schroef heeft als voordeel dat je ook maar één gat hoeft te boren. Dit gat kun je precies op de juiste plek uit laten komen, terwijl je bij drie schroeven al snel met een schroef in het zachte cement van de voeg komt. Het nadeel van een keilbout is dat hij niet of nauwelijks meer te verwijderen is zonder de muur te beschadigen.
 

man glijdt via trapleuning naar beneden

Je trapleuning bevestigen

We gaan in ons stappenplan uit van steunen die je met drie schroeven bevestigt.

Dit heb je nodig: trapleuning met steunen, rolbandmaat, potlood, schroeven met een verzonken kop, pluggen (8 mm) en een schroef-/boormachine met boor.

Stap 1: meet vanaf beide uiteindes van de trapleuning twintig centimeter en markeer deze plek. Let goed op dat deze punten op één lijn met elkaar liggen. Op de punten kun je de eerste en laatste steun van de trapleuning nu losjes bevestigen. 

Stap 2: bepaal de hoogte waar je de trapleuning gaat bevestigen. Neem als richtlijn dat je bij de trapleuning kunt zodra je op de eerste trede staat. Een gangbare hoogte is tachtig centimeter boven de traptreden. Ben je zelf klein of juist groter? Pas de hoogte van de trapleuning dan aan jouw lengte aan. Zet op een aantal punten boven de traptreden een markering op de juiste hoogte.

Stap 3: teken nu op de muur af waar de twee steunen moeten zitten door de trapleuning (met de twee steunen daaraan) tegen de muur te houden.

Stap 4: maak de twee steunen weer los van de trapleuning. 

Stap 5: houd de steunen op de juiste plek tegen de muur en markeer waar het onderste schroefgat moet zitten.

Stap 6: boor hier gaten van acht millimeter in de muur, zet er een plug in en schroef de steunen tijdelijk vast. 

Stap 7: leg de trapleuning nu losjes op de steunen. Je kunt de steunen indien nodig nog wat verstellen totdat de trapleuning er goed invalt.

Stap 8: staan de steunen goed? Teken dan ook de andere twee boorgaten af. Draai de steunen naar beneden zodat je in de muur kunt boren. Zet de pluggen erin en zet beide steunen definitief vast met schroeven.

Stap 9: nu kun je de trapleuning aan de steunen bevestigen.

Stap 10: bepaal vervolgens waar de overige steunen komen. Ongeveer tachtig centimeter tussen de steunen onderling is een goede afstand. Teken de schroefgaten opnieuw op de muur af, boor gaten, zet de steunen met pluggen en schroeven vast en schroef de leuning daarna aan de steunen vast.

Tip: het is fijn om hulp te krijgen bij het aftekenen en vasthouden van de trapleuning. Als één iemand de trapleuning op de juiste hoogte vasthoudt, kan de ander de plek van de schroeven aftekenen.
 

houten trap, witte muur

Hubo helpt je ook met deze klus

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: