Een vinyl vloer leggen doe je zo

Ben je best handig? Dan is het goed te doen om zelf een vinyl vloer te leggen. Met behulp van ons handige stappenplan helpen we je graag op weg met het inmeten en leggen van je nieuwe vinyl vloer.  

1. De voorbereiding

Ga je een vinyl vloer leggen? Zorg er dan altijd voor dat de ondergrond volledig vlak, droog, stabiel en stof- en vetvrij is. Omdat vinyl erg dun is, vallen oneffenheden altijd op. Laat een vinyl vloer altijd uitgerold acclimatiseren.
 

2. Een vinyl vloer inmeten

Het goed inmeten van de betreffende ruimte is essentieel. Een klus die secuur moet gebeuren. Volg je onderstaand stappenplan, dan kun je zelf je vinyl vloer inmeten. 

Stap 1: begin met het meten van de lengte van de ruimte.

Stap 2: meet nu de breedte van de ruimte.

Stap 3: vermenigvuldig het getal van stap 1 met het getal van stap 2. Tel hier altijd 10% snijverlies bij op.

Stap 4: kom naar een Hubo bij jou in de buurt voor een uitgebreid assortiment vinyl vloeren. Met de hulp van één van onze professionele medewerkers heb je gegarandeerd het juiste aantal m2 vinyl voer. 

Nu je de juiste voorbereidingen getroffen hebt en je het juiste aantal m2 vinyl in huis hebt, ben je klaar om je vinyl vloer te gaan leggen. 
 

3. Vinyl uitsnijden en leggen

Stap 1: begin altijd met het uitsnijden van het breedste en langste stuk. Dit is met name relevant in een ruimte met meerdere hoeken. Laat het vinyl vervolgens één uur uitgerold rusten, voordat je verder gaat. 

Stap 2: maak de uitsneden bij de deuren, drempels en naden. Probeer eventuele naden in elkaar over te laten gaan op plekken die je na het vinyl leggen niet meer ziet. Bijvoorbeeld onder de bank of een kast. 

Stap 3: plaats het vinyl in de ruimte waar je het gaat leggen. Laat dit een paar uur volledig uitgerold liggen in de juiste positie voordat je verder gaat. 
 

4. Verlijmen

Om de vinyl vloer vast te leggen, is het de beste optie om deze volledig te verlijmen met vloerlijm. Hiervoor kun je universele vloerlijm gebruiken. Is dit niet mogelijk? Plak de randen dan vast met dubbelzijdige tape. Het voordeel van dubbelzijdige weekmakers bestendige tape is dat je er direct op kunt lopen. 

Tip: in kleine ruimtes tot 12 m2 is het niet nodig om vinyl te lijmen. Dubbelzijdige tape is dan al voldoende.

Het verlijmen van een vinyl vloer gaat op de volgende manier:

Stap 1: breng de vloerlijm op de ene helft van de vloer aan.

Stap 2: plaats het vinyl en druk het vervolgens stevig aan.

Stap 3: klap de andere, nog los liggende, helft van het vinyl hier vervolgens overheen en herhaal stap 1, maar dan voor de andere helft van de vloer.

Stap 4: druk het geheel stevig aan.

Stap 5: ga aan de slag met het definitieve snijwerk aan de randen.

Stap 6: laat de vinyl vloer na het leggen nog 24 uur rusten, voordat deze belopen wordt. 

Tip:kies je voor het leggen van een vinyl vloer in de keuken, het toilet of de badkamer? Verlijm dan de vloer volledig en kit deze vervolgens rondom af. Zo voorkom je dat er vocht onder het vinyl terechtkomt. 
 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het leggen van een vinyl vloer? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan klaar voor iedereen die klushulp nodig heeft. Van spullen tot advies en van meten tot monteren.

Dit heb je nodig: