Een trapgat behangen geeft meteen sfeer met deze tips

Het trapgat krijgt meestal niet de meeste aandacht, terwijl ook deze plek zich uitstekend leent om creatieve dingen mee te doen. In plaats van enkel de verbinding tussen boven en beneden te zijn, wordt het trapgat na het behangen ineens een pronkstuk op zich.

Een trapgat behangen geeft meteen sfeer met deze tips

Creatief je trapgat behangen

Wanneer we het over je trapgat behangen hebben, denk je waarschijnlijk meteen aan de muur. Maar er zijn nog veel meer leuke ideeën:

1. De traptreden behangen: gebruik bijvoorbeeld voor iedere traptrede een ander printje of laat de kleur van boven naar beneden van licht naar donker verlopen, het zogenaamde ‘ombre’ effect.

2. De stootborden behangen: wanneer je beneden staat, kijk je als eerste tegen de stootborden aan. Een leuk behangetje geeft dan direct sfeer aan de hal.

3. Een runner aanbrengen: een runner vrolijkt de trap op en geeft net wat meer grip. Een runner van behang is een stuk origineler. Maak hem wel goed vast om slipgevaar te voorkomen.

4. Het complete trapgat behangen: stel je voor wat een eyecatcher het is als je zowel de muur van het trapgat, de traptreden als de stootborden gaat behangen. En misschien zelfs nog wel het plafond bij het trapgat of de muren van de aangrenzende hal?
 

trap en muren

Bereid je goed voor

Een trapgat behangen is vooral een uitdaging vanwege het verschil in hoogte. Er zijn allerlei lastige hoekjes en daar moet je wel goed bij kunnen komen. Dat lukt als je een werkplatform bouwt. Je kunt hiervoor een steiger huren of zelf een werkplatform maken met twee ladders en twee steigerplanken. De ene ladder zet je ingeklapt op één van de onderste traptreden. Laat de ladder tegen de muur leunen. De andere ladder zet je uitgeklapt bovenaan de trap of op één van de bovenste treden. Vervolgens leg je de steigerplanken op elkaar op één van de onderste sporten van de bovenste ladder en op één van de bovenste sporten van de onderste ladder. Vergeet de steigerplanken niet goed vast te maken met bijvoorbeeld touwen. Vervolgens kun je het ‘werkplatform’ steeds verplaatsen als dat nodig is.

Tip: laat twee mensen de ladders vasthouden als je aan het werk bent. Dat werkt een stuk prettiger en veiliger.
 

doorkijk trap naar muur

Ga aan de slag

Hieronder leggen we je uit hoe je de stootborden van je trapgat kunt behangen.

Dit heb je nodig: behang, behanglijm, borstel, kwast, rolbandmaat, liniaal, winkelhaak, scherp papiermes, papier en een potlood.

Stap 1: zorg ervoor dat de stootborden egaal, schoon en droog zijn.

Stap 2: meet ieder stootbord afzonderlijk op en noteer de afmetingen op een vel papier.

Stap 3: neem de maten over op het behang met behulp van een winkelhaak en snij het behang op maat. Controleer of het uitgesneden behang op het bijbehorende stootbord past.

Stap 4: maak de behanglijm aan volgens de instructies.

Stap 5: breng lijm aan en beplak ieder stootbord met behang. Begin bovenaan en werk zo naar beneden. Met een borstel veeg je het behang van binnen naar buiten glad.

Stap 6: als het behang goed droog is, kun je de trap weer gebruiken!

Tips:

  • Teken de maten op de achterkant van het behang af, dan kun je nooit potloodstrepen zien.

  • Nummer de stootborden van boven naar onder. Gebruik deze nummers ook als je de afmetingen op je vel papier noteert en als je de maten op het behang overneemt. Op deze manier vergis je je minder snel!
     

Hulp nodig?

Je trapgat zelf behangen is niet alleen leuk, het is ook nog eens veel goedkoper dan een volledige traprenovatie. Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Meer tips, informatie of materialen nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.