Een marmoleum vloer leggen in 4 stappen

Marmoleum is in verschillende varianten te koop, zoals rollen, stroken en tegels in allerlei kleuren en prints. Je kunt Marmoleum ook leggen met klikpanelen. Hoe je dat doet? Dat lees je in onderstaand stappenplan van Hubo.

Een marmoleum vloer leggen in 4 stappen

Linoleum of Marmoleum leggen?

Linoleum en Marmoleum worden vaak door elkaar gebruikt. En dat terwijl het om dezelfde vloer gaat. Marmoleum is een merknaam van Forbo voor linoleum vloeren: een natuurlijke vloerbekleding die bestaat uit een combinatie van lijnolie, houtmeel, hars, jute, kalksteen en minerale kleurpigmenten. Grondstoffen die de natuur in overvloed biedt.

Bij goed onderhoud kan Marmoleum na het leggen tot wel 20 jaar meegaan. Stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer te onderhouden. Vooral de dikte van de Marmoleum vloer bepaalt de duurzaamheid. In je woning is twee millimeter dikte voldoende. Voor kantoorruimtes met bureaustoelen wordt tweeëneenhalve millimeter aangeraden. Bij een ruimte die je intensiever gebruikt, is ruim drie millimeter het advies.

Tips: 

 • Door verschillende kleuren en dessins door elkaar te gebruiken, kun je je eigen unieke Marmoleum vloer leggen. Er zijn zelfs borders, corners en kant-en-klare figuren te koop.
 • Marmoleum lijkt na het leggen een gelige waas te hebben. Dit komt door de aanwezige lijnolie. De waas verdwijnt vanzelf door zon- of kunstlicht.
   
marmoleum vloer

Is jouw ondervloer geschikt?

Ga je Marmoleum leggen, dan dient de ondervloer perfect egaal te zijn. Bij rollen, stroken en tegels luistert dat zeer nauw. Bovendien moeten de stroken en tegels aan elkaar ‘gelast’ worden. Speciaal voor de doe-het-zelver zijn klikpanelen ontwikkeld, waardoor het voor iedereen mogelijk is om zelf Marmoleum te leggen. Voor het kliksysteem zijn verschillen van minder dan twee millimeter in de ondervloer geen probleem. Is de ondergrond erg ongelijk, met verschillen van meer dan twee millimeter? Dan moet je de vloer eerst egaliseren met spaanplaat, MDF-platen of een vloeibaar egaliseermiddel.

Controleer daarnaast of de ondervloer schoon en droog is en of er geen loszittende onderdelen zijn. Gaten en scheuren dicht je met een geschikt vulmiddel en loszittende onderdelen spijker je vast. Leg de pakken Marmoleum alvast in de ruimte waar je later gaat leggen. Haal het Marmoleum nog niet uit de verpakking, maar laat de pakken twee tot drie dagen acclimatiseren in het midden van de ruimte. In de winter mag dat zelfs zes dagen zijn.

Tips: 

 • MDF-platen zorgen voor een zwevende constructie die warmte- en geluidsisolerend werkt.

 • Een minimale temperatuur van vijftien graden Celsius in de ruimte is ideaal als je Marmoleum gaat leggen. 

 • Het kliksysteem is niet geschikt voor natte ruimtes, zoals de keuken en badkamer.
   

marmoleum vloer

Marmoleum leggen

Dit heb je nodig: Marmoleum, Marmoleum Click Installation Kit, PE-folie (0,2 mm) / Forbo foam (4 mm), decoupeerzaag, duimstok, potlood, afstandsblokjes, koevoet en een winkelhaak.

Stap 1: leg allereerst de PE-folie (bij vloerverwarming) of Forbo foam (bij contactgeluidreductie) over de ondergrond voor een vochtisolerende werking. Laat de folie tegen de muren vijf centimeter omhoog staan en laat de folie bij de naden zo’n twintig centimeter overlappen.

Stap 2: de eerste rij panelen leg je met de groef richting de muur, op een centimeter afstand. Je klikt de verschillende panelen met de kopse kant in elkaar. Doe dit door het paneel schuin omhoog te houden en vervolgens tegen het andere paneel te drukken. Laat het paneel dan zakken en zorg dat de naad netjes dicht is. Om de afstand tot de muur te bewaken, plaats je afstandsblokjes.

Stap 3: bij de volgende rijen klik je zowel de kopse kant als de lange kant van de panelen aan elkaar. Gebruik hiervoor de wig en het aanslagblok uit de Marmoleum Click Installation Kit. Klik eerst de kopse kant vast, zo dicht mogelijk tegen de voorgaande rij aan. Sluit de kier met de voorgaande rij door de wig onder het voorgaande paneel te schuiven tot aan de inkeping op de wig. Nu kun je het paneel helemaal aanschuiven. Lukt dit niet handmatig, gebruik dan het aanslagblok. Verwijder de wig daarna weer.

Stap 4: ben je bij de laatste rij aangekomen? Plaats de panelen dan op dezelfde manier. Alleen wanneer je de wig geplaatst hebt, heb je de koevoet nodig om het paneel in de groef van de voorgaande rij te trekken. Het laatste paneel zaag je op maat met een decoupeerzaag. Daarna kan de vloer direct belopen worden.

Tips: 

 • Houd altijd een centimeter afstand tussen het Marmoleum en de muur bij het leggen. Dit geldt ook bij bijvoorbeeld verwarmingsbuizen, deurkozijnen of andere obstakels.

 • Je kunt de eerste twee rijen ook tijdelijk midden in de ruimte in elkaar klikken om het klikken gemakkelijker onder de knie te krijgen. Schuif de rijen daarna naar de muur.

 • Je kunt de afstandsblokjes zelf maken van stukjes overgebleven Marmoleum.

 • Met bovenstaand stappenplan kun je het Marmoleum gemakkelijk weer verwijderen, verhuizen of een paneel vervangen. Voor een meer permanente oplossing verlijm je de laatste rij panelen met houtlijm op de kopse kant.

 • Op de plek waar leidingen lopen, zaag je de benodigde ruimte uit het paneel en het overgebleven deel na aanpassing weer aan te sluiten. 

 • Vloeren in twee afzonderlijke ruimtes scheid je met een dilatatieprofiel. Dat doe je ook als de vloer langer of breder is dan tien meter.
   

marmoleum vloer

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en materialen.

Dit heb je nodig: