Een dekvloer storten met deze handige tips

Ga je tegels leggen, laminaat of tapijt? Stort dan eerst een dekvloer van zandcementwortel. Op een gladde afwerkvloer kun je direct de vloer van je keuze leggen. Maar welk type zandcementwortel kun je het beste gebruiken en hoe pak je dat aan, een dekvloer storten? Wij vertellen het je.

Een dekvloer storten met deze handige tips

De verschillende soorten zandcementmortel

Er zijn drie soorten zandcementmortel, ook wel dekvloermortel genoemd, om een dekvloer van te storten. Vloeibaar zandcement giet je en maak je egaal met een vloertrekker. Doordat het zandcement vloeibaar is, is het zelf nivellerend. Het zandcement verspreidt zich dus al voor een groot deel vanzelf gelijkmatig over de ondergrond. Lichtgewicht zandcement is, zoals de naam al zegt, licht van gewicht. Dat is een voordeel tijdens het tillen en verwerken! Dit type zandcement smeer je met behulp van houten regels. Voor de badkamer is het een populaire keuze omdat je er een afschot mee kunt maken bij bijvoorbeeld de douche. 

Dan is er nog supersterk zandcement. Dit type zandcement is universeel toepasbaar en door zijn sterke karakter zowel binnen als buiten te gebruiken en geschikt voor een extra grote ruimte. Door deze verschillende soorten dekvloermortel om een dekvloer te storten, zullen wij hieronder het stappenplan voor gietdekvloermortel en lichtgewicht zandcement apart benoemen. 
 

dekvloer glad maken

Zo bereid je de ondervloer voor

Wat in ieder geval voor ieder type zandcementmortel hetzelfde is, is dat je eerst de dikte van de dekvloer bepaalt. Een gangbare maat is vijf centimeter. De dikte mag in ieder geval niet meer dan tien centimeter zijn en niet minder dan drie centimeter. Wanneer je de dikte weet, kun je berekenen hoeveel zakken zandcement je nodig hebt om de complete dekvloer te storten.

Maak daarna de ondergrond goed schoon met een stofzuiger en verwijder eventuele stucresten. Als de vloer droog en vetvrij is, kun je de vloerprimer aanbrengen met een zachte bezem of handveger. De dekvloer hecht dan beter na het storten.

Tips: 

  • Kies een vloerprimer die geschikt is voor zandcementmortel en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  • Controleer of je de primer dik genoeg aangebracht hebt. Giet hiervoor een bekertje water over de vloer. Blijft het water liggen? Dan is de primer goed in de ondergrond getrokken. Zuigt de vloer het op? Breng dan een tweede laag primer aan.
     

Vloeibaar zandcement

Dit heb je nodig: zandcement, water, speciekuip, mortelmixer, duimstok en een vloertrekker.

Stap 1: maak het zandcement aan met water volgens de verhouding die op de verpakking staat. Giet eerst het water in de kuip en voeg dan het cement toe. Mix het een aantal minuten met een mortelmixer tot het mengsel klontvrij is.

Stap 2: giet het zandcement over de vloer. Begin in de uiterste hoek en werk richting de uitgang. Controleer steeds tussentijds of de laag de gewenste dikte heeft.

Stap 3: egaliseer de vloer met een vloertrekker. Breng het zandcement zowel in de breedte als in de lengte in beweging om tot een glad resultaat te komen.

Stap 4: controleer nogmaals met een duimstok of de laag dik genoeg is.

Stap 5: laat de vloer goed drogen. 
 

dekvloer storten

Lichtgewicht zandcement

Dit heb je nodig: zandcement, water, speciekuip, houten latten, waterpas, afrijlat, opvulstroken, mortelmixer, schuurbord en plastic folie.

Stap 1:verdeel de vloer in banen en leg de houten regels erop op een onderlinge afstand die korter is dan de afrijlat. Gebruik opvulstroken om de houten regels op de gewenste hoogte te krijgen. Werk steeds waterpas. 

Stap 2: maak het zandcement aan. Giet twee derde van het water in de kuip, voeg het zandcement toe, mix het met de mortelmixer en voeg de rest van het water toe. Als het goed is, heeft het mengel nu de structuur van licht vochtige aarde.

Stap 3:verdeel de mortel over de vloer. Trek de overtollige mortel met een afrijlat in een zigzagbeweging over de houten latten naar je toe. Je kunt de mortel waar nodig aantrappen of aanvullen met extra mortel. Eindig altijd met het egaliseren met een afrijlat.

Stap 4: verwijder de houten regels. Trek ze voorzichtig uit de mortel en vul de kieren weer op.

Stap 5: met een schuurbord schuur je de vloer met draaiende bewegingen dicht. Controleer daarna of de vloer waterpas is.

Stap 6: dek de vloer af met plastic folie en laat hem drogen. Laat de ramen gesloten en verwarm de ruimte niet.

Na ongeveer twee tot drie dagen mag je de vloer belopen. Na ongeveer vier tot vijf dagen kun je een andere vloer over de dekvloer leggen. Het duurt tot wel enkele weken voordat de vloer helemaal goed droog is. Houd rekening met een week droogtijd per centimeter dikte.
 

dekvloer storten

Tips:

  • Gebruik zandcement snel als je de vloer sneller wilt gebruiken.

  • Om een lichte helling te creëren, maak je de houten latten met behulp van de opvulstroken op afschot.

  • Gebruik een zogenaamde ‘1-meterlijn’, een rotatielaser en een slaglijnmolen voor een extra grote ruimte.


Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.
 

Dit heb je nodig: