Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Een badkamer op een houten vloer plaatsen?

Wist je dat je in een badkamer een houten vloer kunt leggen? Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Anderzijds is het ook mogelijk om een houten ondervloer te betegelen en je badkamer dus op je houten vloer te plaatsen. Beide opties zullen wij hieronder bespreken.

Een badkamer op een houten vloer plaatsen?

Een houten vloer in de badkamer, kan dat?

Een houten vloer geeft iedere ruimte extra warmte en sfeer. Het is dan ook een populaire keuze in huis. Mensen durven het vaak niet aan om een badkamer op een houten vloer te zetten. Want wordt die houten vloer dan niet veel te vochtig, met schimmel of kromme vloerplanken als gevolg? Hout leeft inderdaad en daar moet je rekening mee houden. Bij verschillen in temperatuur of veel vocht zullen de planken gaan krimpen en uitzetten. Zorg er daarom altijd voor dat er tussen de muur en de vloer wat ruimte zit, minimaal elf millimeter, zodat de vloerplanken letterlijk ‘leefruimte’ hebben. Deze zogenaamde ‘uitzetvoegen’ dicht je af met een watervaste siliconenkit en hierover kun je later plinten zetten. Je kunt als extraatje nog een rubberen strip langs de muur plaatsen zodat het vocht niet kan doordringen in het hout.

Wat in ieder geval helpt om vocht zo snel mogelijk uit de badkamer te krijgen, is een goed automatisch ventilatiesysteem in de badkamer. Bescherm de houten vloer goed door hem te impregneren of met lak te behandelen. Maak de kieren tussen de planken en tussen de muren van de badkamer en de houten vloer ook goed dicht met kit. Speciale kit voor de planken vult de naden automatisch op. Gebruik deze tussen de tand en de groef van de parketstroken of gebruik afdichtingskit bij klikparket. Lijm op de ondervloer van je badkamer de houten vloer vast.

Tips: 

  • Je kunt ook twee verschillende vloeren in de badkamer combineren, bijvoorbeeld een houten vloer en keramische tegels op de plekken die het meest nat worden.

  • Pas op met shampoo en zeep in de badkamer. Deze hebben een nadelige invloed op de toplaag van de houten vloer.

  • Een badkamer met vloerverwarming en een houten vloer gaan niet goed samen.
     

houten vloer plaatsen

In de badkamer tegelen op een houten vloer

Ligt er op dit moment in de badkamer of in de ruimte die je wilt gaan gebruiken als badkamer een houten vloer? Deze kun je prima betegelen. Alleen niet direct, omdat de tegelvloer in de badkamer dan door de werking van de houten ondervloer zal barsten. In onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe het wel kan. 

Dit heb je nodig: Lewis zwaluwplaten, steenwol, schroeven, aardklem, aarddraad, (lichtgewicht) betonmortel, speciekuip, water, mortelmixer en een plakspaan.

Stap 1: verwijder de huidige vloerdelen en alle spijkers. Dat is het beste voor de ventilatie.

Stap 2: knip stroken van de steenwol en leg deze op de draagbalken. Dit dient als geluidsisolatie. Tegen alle aangrenzende muren plaats je ook een strook steenwol. Deze stroken vangen de werking van de vloer op en voorkomen scheuren.

Stap 3: bevestig de eerste zwaluwplaat met schroeven op de draagbalken. Doe dit haaks ten opzichte van hoe de draagbalken liggen. Rol de plaat uit en klem de vertanding in de volgende plaat. Let er ook op dat je de blauwe kant van de zwaluwplaten steeds om en om boven of onder legt. Als je ze allemaal in elkaar geklemd hebt, is er dus een patroon te zien.

Stap 4: breng een aardklem en aarddraad aan in de badkamer en leid de aarddraad naar de aardklem in de meterkast.

Stap 5: meng de betonmortel samen met de benodigde hoeveelheid water in de speciekuip.

Stap 6: controleer of er nergens gaten of kieren zijn waar het beton weg kan lopen. Doe in ieder geval de deur dicht en leg er eventueel een balk achter zodat het beton niet onder de deur wegloopt.

Stap 7: giet het betonmengsel over de zwaluwplaten en strijk het met een plakspaan glad. Wanneer je dit al trillend doet, verdwijnen de luchtbelletjes uit het beton en zakt het beton goed in de zwaluwplaten. Houd een vloerdikte van ongeveer drie centimeter aan.

Stap 8: na één tot twee dagen drogen kun je de vloer nog egaliseren voor een gladder resultaat.

Tips: 

  • Pas op dat je niet tussen de draagbalken stapt als je de vloerdelen verwijdert. Je loopt dan het risico dat het ondergelegen plafond beschadigt of je zelf door het plafond zakt.

  • De zwaluwplaten moeten aan de korte zijde ongeveer tien centimeter overlappen en aan de lange zijde ongeveer twee centimeter.

  • Houd een iets dikkere betonvloer aan als je er leidingen in wilt wegwerken. Ook een eventuele doorvoer in de vloer plaats je voordat je het beton gaat storten.
     

houten vloer plaatsen

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor hulp en materialen.

Dit heb je nodig: