Doe-het-zelf traprenovatie: zelf een volledige trap renoveren

Is je trap nodig aan traprenovatie toe of vind je het zelf tijd voor een andere stijl? Het is gelukkig niet moeilijk om zelf je trap te renoveren. Volg onderstaand stappenplan van Hubo en je trap heeft binnen de kortste keren een geheel nieuwe look.

renoveer je trap

Welk materiaal gebruik je om zelf je trap te renoveren?

Voor traprenovatie bieden onze doe-het-zelf winkels verschillende materialen aan. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dus waarmee jij zelf het beste je trap kunt renoveren? Na het lezen van onderstaande mogelijkheden weet je het vast!
 

 • Vinyl: gemakkelijk op maat te snijden, vochtbestendig en van nature iets stroever. Breng voor extra zekerheid antislip profielen aan.
   

 • Eiken: stabiele traprenovatie die nauwelijks werkt, met een geïntegreerde antislip strip. De traprenovatie moet nog wel afgewerkt worden met wasolie of traplak.
   

 • Laminaat: kant-en-klaar, gemakkelijk te onderhouden met laminaatreiniger en geschikt voor intensief gebruik, maar zonder antislip trapstrip.


Tips: 

 • Laat de gekozen traprenovatie 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je met ons doe-het-zelf stappenplan aan de slag gaat. 

 • Let goed op of de breedte van je traprenovatie geschikt is voor de breedte van je traptreden.

 • Bij een open trap en overzettreden met profielen moet het profiel aan beide zijden van de trede zitten.
   

Bereid je trap voor

Voordat je aan de slag gaat met de traprenovatie volgens ons doe-het-zelf plan, zorg je er eerst voor dat de oude trapbekleding en eventuele lijmresten met lijmverwijderaar verwijderd zijn. Schuur oneffenheden glad en maak de treden schoon en vetvrij. Werk daarbij altijd van boven naar beneden, anders veeg je het stof weer op een schone trede. De traptreden hoeven niet helemaal kaal te zijn. Eventuele verfresten kun je gewoon laten zitten. Wel is het slim om de delen die in het zicht blijven voor de traprenovatie te schilderen.
 

trap renoveren stappenplan

Traprenovatie: zo doe je het zelf

Je vindt een ruim assortiment CanDo producten voor traprenovatie in onze doe-het-zelf winkels. Met onderstaand stappenplan kun je met de eiken en laminaat overzettreden van CanDo zelf je trap renoveren.

Dit heb je nodig: trapspin, decoupeerzaag / scherpe, fijngetande zaag, montagekit, overzettreden en stootborden, schuurpapier, potlood, rolmaat en liniaal.

Stap 1: met een trapspin bepaal je de vorm en afmeting van de traptrede. Zet de trapspin met de schroeven vast op de oude trede en plaats in iedere hoek een pen. Werk altijd nauwkeurig want anders is de vorm van je overzettrede straks heel anders. Draai de pennen vast en haal de trapspin los.

Stap 2: neem de afmetingen over op de overzettrede door met een potlood en liniaal de uiteinden van de pennen met elkaar te verbinden. Zaag de trede vervolgens met een zaag vanaf de zichtzijde en van bovenaf op maat. Schuur de zaagranden een beetje bij.

Stap 3: controleer nog een keer of de overzettrede goed past. Tevreden? Spuit dan montagekit op de trede - niet te dicht bij de randen - en druk de overzettrede hierop vast.

Stap 4: bepaal de benodigde afmetingen voor de stootborden en zaag ze op maat.

Stap 5: spuit montagekit op de voorzijde van de traptrede en plak het stootbord vast. 

Stap 6: dit herhaal je op deze manier voor elke traptrede.

Stap 7: laat de kit goed drogen voordat je de trap weer beloopt. Indien gewenst kun je met een bijpassende kit de naden nog afkitten.
 

traprenovatie

Tips:

 • Je kunt ook eerst alle overzettreden op maat zagen en daarna pas kitten. Nummer in dit geval zowel de overzettreden als de bijbehorende traptreden om geen verwarring te krijgen over waar welke trede hoort.
 • Plak het stootbord tijdens het meten met een stuk tape tijdelijk vast. Je hebt dan je handen vrij om te meten.
 • Met een afwerklijst of overgangsprofiel maak je een mooie overgang van de trap naar de vloerbedekking boven.

In plaats van een trapspin kun je ook modelleertape gebruiken om een mal van de traptrede te maken. Dat wordt vaak gedaan bij vinyl traprenovatie. Dit heb je hiervoor nodig: modelleertape, overzettreden van vinyl, trapprofielen, breekmes, lijmkam, PVC-lijm en decoupeerzaag.

Stap 1: de eerste strook modelleertape plak je op de breedste zijde van de trede. Daarna plak je met stroken die elkaar steeds overlappen de hele vorm van de trede. Met een mes snijd je een teveel aan tape weg. Op de hoeken en lange zijdes plak je een extra stuk tape voor de stevigheid.

Stap 2: maak de mal voorzichtig los op de plek waar je met de eerste strook begon en leg de mal op een stuk vinyl.

Stap 3: snijd met een mes voorzichtig en lichtjes langs de mal. Daarna kun je het vinyl op de snijlijnen eenvoudig breken.

Stap 4: smeer de traptrede met een lijmkam in met PVC-lijm en plak het vinyl ertegen.

Stap 5: werk op dezelfde manier voor het stootbord en zaag het trapprofiel op maat met een
decoupeerzaag. Lijm het stootbord vast en schroef het trapprofiel vast.

Stap 6: herhaal dit voor alle andere traptreden en je trap is klaar!
 

Meten, maken en monteren

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor hulp en advies bij meten, maken en monteren.

Dit heb je nodig: