Zo kun je het beste gipsplaten behangen

Gipsplaten behangen gaat eigenlijk op dezelfde manier als een gewone muur behangen, alleen de voorbereiding is anders. Hoe dan? Dat lees je in onderstaand stappenplan!

gipsplaten behangen

Wat is er anders aan gipsplaten behangen?

Ga je gipsplaten behangen, dan is vooral de juiste ondergrond belangrijk. Zonder de juiste voorbereidingen, loop je het risico dat de bovenste laag van de gipsplaten loslaat als je het behang later wilt verwijderen. In principe kun je met ieder behang je gipsplaten behangen, maar glasvliesbehang of renovliesbehang hebben de voorkeur.
 

Hoe bereid je je gipsplaten wand voor?

De juiste voorbereiding is bepalend voor het resultaat als je gipsplaten gaat behangen. Ga als volgt te werk. Dit heb je nodig: gipsplaatvuller, plamuurmes / stucspaan, spatel, voegenfinisher, acrylaatkit, zelfklevend wapeningsband, schuurblokje en een voorstrijkmiddel.

1. Plak de naden af met wapeningsband.
2. Gebruik plamuur of voegenvuller en een plamuurmes of stucspaan (voor brede naden) om de naden tussen de gipsplaten dicht te strijken. Strijk ook meteen de schroefgaten dicht! Doe dit egaal en haal een teveel aan voegenvuller meteen weg.
3. De naden in de hoeken werk je af met acrylaatkit. 
4. Breng een toplaag voegenfinisher aan met een spatel. Deze maakt de naden onzichtbaar.
5. Schuur de gipsplaten glad met een schuurblokje met middelfijn schuurpapier. 
6. Strijk de wand voor met een voorstrijkmiddel. Zo voorkom je dat de gipsplaten wand alle behanglijm opzuigt. Laat het voorstrijkmiddel twaalf tot vierentwintig uur drogen.

Tip: bij gipsplaten met een ronde kant kun je het plamuren van de naden achterwege laten. Breng alleen acrylaatkit in de naden aan en strijk dit met een natte vinger glad.
 

gipsplaten behangen

Nu kun je de gipsplaten behangen

Dit heb je nodig: rechte lat, duimstok, lange waterpas, potlood, behanglijm, behangroller, behangspatel, droge doek, vochtige doek, behangliniaal, afbreekmes en een behangschaar.

Stap 1: teken een loodrechte startlijn op de wand. Hier ga je zometeen de eerste baan behang tegenaan plakken. Teken de lijn met een rechte lat, een potlood en een lange waterpas. Kijk ook even of je op het eind goed uitkomt, of dat je bijvoorbeeld beter met een halve baan kunt beginnen.

Stap 2: smeer de wand met een behangroller in met kant-en-klare behanglijm. Zorg dat er voldoende lijm op de muur zit. Smeer baan voor baan en breed genoeg.

Stap 3: de eerste baan behang plak je tegen de loodlijn, direct vanaf de rol. Met een behangspatel en een droge doek strijk je het behang glad op de gipsplaten. Snijd het behang boven en onder passend met een behangliniaal en een afbreekmes door het behang met een behangspatel goed in de hoeken te drukken. Veeg overtollige lijm meteen weg met een lichtvochtige doek. 

Stap 4: plak vervolgens de volgende baan behang naadloos tegen de vorige baan aan. Let goed op dat een eventueel patroon in je behang mooi aansluit.

Stap 5: bij de laatste baan behang meet je op hoeveel ruimte je nog over hebt op de wand. Knip de baan met een behangschaar iets breder dan het stuk wand dat over is. Plak de strook daarna op de gipsplaten wand en snijd op maat met een afbreekmes.
 

gipsplaten behangen

Tips

  • Bij behang met een motief of patroon zul je meer snijverlies hebben. Koop hier dus meer behang van.

  • Bij behang in één kleur is vaak het advies om de volgende baan in tegengestelde richting van de eerdere baan te plakken. Op de verpakking van je behang lees je de specifieke instructies voor het aanbrengen van jouw behang. 

  • Je kunt de banen al knippen voordat je gaat plakken. Reken tien centimeter meer dan de wand hoog is.

  • Kleine luchtbellen onder het behang verdwijnen vanzelf als de lijm droog is. Grotere luchtbellen prik je met een afbreekmes door.

  • Als je van het licht af behangt, vallen de naden minder op.

  • Met een behangnadenroller krijg je nog strakkere naden. Voeg eventueel nog wat lijm toe onder de naden.

  • Plak gewoon over eventuele stopcontacten of lichtschakelaars heen. Snijd het middenstuk er daarna met een afbreekmes uit.
     

Hubo helpt

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om gipsplaten te behangen.

Dit heb je nodig: