Vliesbehang of glasvezelbehang aanbrengen in 5 stappen

Je interieur opfleuren met een leuk behangetje? De mogelijkheden zijn haast eindeloos en het effect is groot! Maar hoe pak je dat aan, glasvezelbehang of vliesbehang aanbrengen? En wat is het verschil? Lees snel verder en je weet het!

Vliesbehang of glasvezelbehang aanbrengen in 5 eenvoudige stappen

Het verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang plakken

Glasvezelbehang en vliesbehang aanbrengen is erg gemakkelijk. Je hebt hier geen behangtafel voor nodig, want je smeert de lijm direct op de wand. Vliesbehang kun je altijd eenvoudig verwijderen als dat ooit nodig is. Bij glasvezelbehang gaat dat wat minder snel.
 

Voordat je begint

Zorg ervoor dat je wand klaar is om glasvezelbehang of vliesbehang op te plakken. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de wand egaal is. Maak eventuele oneffenheden en scheuren daarom dicht met muurvuller, schuur dit glad, en schilder de muur in een egale kleur als daar nu veel verschil in zit. Zo voorkom je dat de vlekken doorschijnen.

Zet daarna de stroom uit. Controleer met een spanningzoeker of dat gelukt is. Verwijder vervolgens de afdekplaatjes bij stopcontacten en lichtschakelaars.

Tips: 

  • Bij behang in een donkere kleur zie je de naden soms (te) goed. Door de ondergrond in dezelfde kleur als het behang te verven, vallen de naden veel minder op.

  • De naden tussen gipsplaten kun je opvullen met nadenvuller.

  • Kijk na of jouw rollen behang hetzelfde batchnummer hebben. Je weet dan zeker dat er geen kleurverschil is.
     

behang aanbrengen

Glasvezelbehang of vliesbehang aanbrengen

Dit heb je nodig: rechte lat, duimstok, lange waterpas, potlood, vliesbehanglijm / glasweefsellijm, behangroller, behangspatel, droge doek, vochtige doek, behangliniaal, afbreekmes en een behangschaar.

Stap 1: zit er een raam in de wand? Begin dan met de eerste baan behang bij het raam. Bepaal anders waar je start met de eerste baan, zodat je op het einde goed uitkomt. Hiervoor is het belangrijk dat je een loodrechte startlijn aftekent op de wand. Doe dit met een rechte lat, een potlood en een lange waterpas.

Stap 2: smeer de wand met een behangroller in met kant-en-klare behanglijm. Zorg dat er voldoende lijm op de muur zit. Smeer baan voor baan en breed genoeg.

Stap 3: de eerste baan vlies- of glasvezelbehang kun je nu tegen de loodlijn plakken, direct vanaf de rol. Met een behangspatel en een droge doek zorg je ervoor dat het behang glad op de muur komt. Snijd het behang boven en onder passend met een behangliniaal en een afbreekmes door het met een behangspatel goed in de hoek te drukken. Veeg overtollige lijm meteen weg met een lichtvochtige doek. 

Stap 4: nu kun je de volgende baan glasvezel- of vliesbehang naadloos plakken tegen de vorige baan glasvezelbehang of vliesbehang. Let bij het aanbrengen op een eventueel patroon in je behang. Dit moet natuurlijk mooi aansluiten.

Stap 5: is het tijd voor de laatste baan? Meet dan op hoeveel ruimte je nog over hebt op de wand. Knip de laatste baan behang met een behangschaar iets breder dan het stuk muur dat over is. Plak de strook daarna op de muur en snijd op maat met een afbreekmes.
 

behang verwijderen

Tips

  • Zuigt je wand de behanglijm op? Breng dan een nieuwe laag behanglijm aan of breng een voorstrijkmiddel met een roller aan en laat dat een nachtje drogen.

  • Je kunt de banen ook al knippen voordat je gaat plakken. Knip elke baan tien centimeter langer dan de wand hoog is.

  • Kleine luchtbellen onder het behang verdwijnen vanzelf als de lijm droog is. Grotere luchtbellen kun je doorprikken met een afbreekmes.

  • Bij behang met een motief of patroon zul je meer verlies hebben. Koop hier dus voldoende van.

  • Bij behang in één kleur is meestal het advies om de volgende baan in tegengestelde richting van de eerdere baan vliesbehang te plakken. Op de verpakking van je vliesbehang kun je specifieke instructies voor het aanbrengen lezen.

  • Met een behangnadenroller krijg je nog strakkere naden. Voeg eventueel nog wat lijm toe.

  • Als je van het licht af behangt, vallen de naden minder op.

  • Plak gewoon over eventuele stopcontacten heen. Snijd het middenstuk er daarna met een afbreekmes uit.
     

Hubo helpt je ook met deze klus

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en het benodigde behanggereedschap om vliesbehang of glasvezelbehang te plakken.