Structuurverf eenvoudig aanbrengen met deze verftips

Structuurverf is ideaal om oneffenheden weg te werken en een mooie structuur op je muur aan te brengen. Structuurverf aanbrengen is helemaal niet veel werk, zeker niet met onderstaand stappenplan van Hubo.

Structuurverf eenvoudig aanbrengen met deze verftips

Welke structuurverf kun je het beste gebruiken?

Structuurverf kan goed tegen een stootje en is daarom een populaire keuze voor onder andere gangen en trappen. Er is kant-en-klare structuurverf te koop in de kleuren wit en offwhite, maar wij mengen de structuurverf ook in een kleur naar keuze voor je. Of je brengt eerst structuurverf aan en schildert die daarna in een kleur naar keuze. Je kunt hem overschilderen met iedere muurverf of latex. Daarnaast heb je de keuze uit structuurverf met een fijne of een grove korrel.
 

structuurverf

Bereid de ruimte voor

Dit heb je nodig: zachte borstel, zachte doek, ontvetter, verfkrabber, muurvuller, plamuurmes, spanningzoeker, acrylaatkit, afplaktape, stucloper en ducttape / reparatieband.

Stap 1: maak de wand die je gaat verven zo vrij als het kan. Haal gordijnen, stopcontacten en plinten weg als dat mogelijk is. Schakel de stroom uit in de meterkast om eventuele afdekplaatjes van lichtschakelaars en stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is.

Stap 2: leg stucloper op de vloer. Plak deze eventueel af met ducttape / reparatieband.

Stap 3: verwijder allereerst de slechte verflagen en oude, loszittende stuc van de wand met een verfkrabber. Krab de scheuren uit.

Stap 4: maak de muur stofvrij met een zachte borstel. 

Stap 5: ontvet de muur met een zachte doek en een sopje van water en ontvetter in de juiste verhouding.

Stap 6: vul eventuele scheuren en gaten op met muurvuller en een schoon plamuurmes. Werk van het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Knoei niet te veel op de omringende muur.

Stap 7: als de plamuur droog is, schuur je het glad met schuurpapier dat je om een schuurblok gewikkeld hebt. Schuur ook eventuele andere oneffenheden glad.

Stap 8: maak de muur stofvrij met een borstel en een vochtige doek.

Stap 9: breng acrylaatkit aan in scheuren tussen de muur en het plafond of in de hoeken. Overtollige kit veeg je met een vochtige doek weg.

Stap 10: plak de randen van de muur die je gaat verven af met afplaktape. Denk ook aan vaste plinten, het binnenwerk van stopcontacten, deurkozijnen en het plafond.
 

structuurverf

Structuurverf aanbrengen doe je zo

Dit heb je nodig: structuurverf, blokkwast, ronde kwast, vachtroller, verfmixer, verfemmer met verfrooster en een structuurverfroller.

Stap 1: roer de structuurverf met een verfmixer door.

Stap 2: je kunt de structuurverf het beste aanbrengen met een blokkwast, ronde kwast en vachtroller. Doe dit gelijkmatig en voldoende dik. De hoeken en randen en rondom stopcontacten verf je met de blokkwast en ronde kwast. Rol met de roller van boven naar beneden in banen en veeg eventuele spetters direct weg met een vochtige doek.

Stap 3: met een structuurverfroller kun je nu structuur in de structuurverf aanbrengen. Doe dit steeds nadat je twee banen structuurverf aangebracht hebt. Rol over dezelfde banen van boven naar beneden. Doe dit wel binnen tien minuten na het aanbrengen van de structuurverf, want de structuurverf droogt na het aanbrengen snel op!

Stap 4: op deze manier maak je de hele wand af, steeds per twee banen tegelijk. Laat de banen elkaar mooi overlappen. Maak de wand het liefst in één keer af, zonder pauze te houden.

Tips

  • Ga je op nieuw gestucte muren structuurverf aanbrengen? Laat deze dan eerst minstens 30 dagen drogen en behandel ze voor met een voorstrijkmiddel. Breng dit met een blokkwast in de hoeken / randen aan en met een vachtroller op de grote oppervlakken en laat de muur goed drogen. Voorstrijk zorgt voor een strakker resultaat en een betere dekking.

  • Geeft de muur nog wit af? Verwijder eerst zoveel mogelijk kalk met een vochtige doek. Behandel de muur dan met fixerende voorstrijk en daarna met dekkende voorstrijk voor structuurverf en sierpleister.

  • Je kunt voor de voorstrijk en structuurverf een laag gewone latex aanbrengen voor een betere dekking van de kleur of een dekkende voorstrijk gebruiken.

  • Gebruik een vlek isolerende voorstrijk om roet- en vochtplekken en nicotine te bestrijden en behandel na met een dekkende voorstrijk.

  • Loszittende haren in de kwast raak je snel kwijt door met de kwast over grof schuurpapier te strijken. Losse pluisjes aan de roller raak je kwijt door met afplaktape over de roller te gaan.

  • Wil je meer structuur in de structuurverf aanbrengen? Gebruik dan een blokkwast om halve cirkels of kriskras bewegingen aan te brengen of wissel af met een grote en kleine structuurverfroller. Test dit altijd eerst op een klein stukje wand uit. 

  • Werk met zijn tweeën en verdeel de taken voor een sneller en mooier resultaat.

  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     

structuurverf

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips!