Strak de lambrisering verven met deze tips

Breng direct sfeer in de ruimte door een lambrisering te verven op de onderkant van de muur. Maar is het niet ontzettend moeilijk om dat recht te doen? Nee hoor, niet met het stappenplan van Hubo.

Strak de lambrisering verven met deze tips

Hoe krijg je de lijn van de lambrisering strak en recht?

Een strakke, rechte lijn is cruciaal wanneer je een lambrisering gaat verven in een andere kleur. Allereerst bepaal je voor jezelf de hoogte van de lambrisering. Vind je het mooi als de lijn precies in het midden van de muur loopt, of juist hoger of lager? Een hoogte van 110-130 centimeter is gangbaar, maar alles is mogelijk. Daarna kun je de lijn aftekenen. Met een laser waterpas is dat heel eenvoudig. Deze zet je in het midden van de ruimte neer en hij laat vervolgens vanzelf de lijn op de muur zien.

Heb je geen laser waterpas? Gebruik dan een gewone waterpas. Meet de hoogte die je gekozen hebt vanaf de grond af. Doe dat op verschillende plekken op de muur en zet steeds kleine streepjes met een potlood. Breng vervolgens schilderstape aan tegen de streepjes. Controleer met je waterpas of de tape recht geplakt is. Check het op verschillende plekken, voor het geval je toch ergens niet goed gemeten hebt. Druk de tape goed aan.

Tip: let op dat de potloodstreepjes in het nieuw te schilderen vlak van de lambrisering vallen, anders zie je ze na het verven.
 

lambrisering

Vergeet dit niet!

Nu je een rechte lijn op de muur hebt staan om de lambrisering te verven, moet je nog de juiste voorbereidingen treffen. Maak de muur verder vrij. Stopcontacten en plinten mogen weg als dat kan. Schakel de stroom uit in de meterkast om de stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is.

Dek de vloer af met stucloper. Plak deze met afplaktape af op het punt waar de vloer de muur met de lambrisering raakt. Breng daarna afplaktape aan bij aangrenzende muren, vaste plinten, het binnenwerk van de stopcontacten en deurkozijnen. Met een sopje van lauw water, wat ontvetter in de juiste verhouding en een spons ontvet je vervolgens het stuk muur waar je de lambrisering gaat verven, vaste plinten en deurkozijnen. 
 

lambrisering oud

Een strakke lambrisering verven doe je zo

Dit heb je nodig: restje muurverf in de huidige kleur, verf voor de lambrisering, kwast, verfroller, roerhoutje en een verfbak.

Stap 1: gebruik een restje muurverf van de kleur die nu op je muur zit om over de onderkant van de tape te verven die de lijn van de lambrisering aangeeft. Hiermee maak je de tape aan de onderkant als het ware dicht, zodat de andere verf er niet onderdoor kan kruipen. Gebruik een kwast en verf slechts een centimeter onder de tape. Laat dit even opdrogen.

Stap 2: spoel de kwast uit en laat hem goed drogen of gebruik een andere kwast om de nieuwe kleur van de lambrisering te verven. Roer de verf goed door met een roerhoutje en giet wat in de verfbak. Schilder met de kwast een rand van ongeveer tien centimeter onder te tape. Gebruik een verfroller om de rest van de lambrisering te verven.

Stap 3: verwijder de tape direct als je klaar bent met het verven van de lambrisering. Wacht niet te lang en doe het voorzichtig, want anders beschadig je de verf of muur mogelijk. Spetters kun je met een natte doek verwijderen.

Tips: 

  • Voorkom strepen door met de roller alle kanten op te bewegen. Dus niet alleen verticaal of alleen horizontaal rollen, maar wissel het steeds een beetje af.
  • Laat tape nooit te lang zitten. Breng deze dus pas kort voordat je de lambrisering gaat verven aan.
  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.
  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en het benodigde verfgereedschap om een lambrisering te verven.

Dit heb je nodig: