MDF snel en dekkend schilderen in 6 stappen

MDF schilderen is minder makkelijk dan normaal hout verven. Dat komt door de sterk zuigende werking van MDF en doordat MDF een vettig laagje bevat. Met onderstaand stappenplan van Hubo lukt het je zeker.

MDF snel en dekkend schilderen in 6 stappen

Heb je speciale verf nodig om MDF te schilderen?

MDF (Medium Density Fiberboard) bestaat uit samengeperste houtvezels. Het is een populaire vervanger van hout vanwege de scherpe prijs. Bovendien is het eenvoudig te bewerken en in allerlei vormen te zagen omdat het door de fijne vezelstructuur niet splintert. Je kunt MDF met speciale grondverf gronden, maar met gewone grondverf, acrylverf en lakverf is ook een mogelijkheid. Het is dus niet noodzakelijk om met speciale verf je MDF te schilderen.
 

MDF schilderen

Zo ga je te werk

Dit heb je nodig: emmer, ontvetter, verfreiniger, MDF-doekjes, verfroller, verfkwast, verfbak, roerhoutje, plamuur, plamuurmes, fijn schuurpapier (P400) of een schuurspons (P320), grondverf, acrylverf en lak.

Stap 1: ontvet het MDF met een sopje van lauw water en wat ontvetter in de juiste verhouding. Zorg ervoor dat er geen vuil en aanslag meer op de MDF-plaat zit. Gebruik een verfreiniger om dit te verwijderen. Het vettige laagje haal je met MDF-doekjes weg.

Stap 2: plamuur eventuele oneffenheden en de (open) zijkanten van de MDF-plaat, zodat deze de verf minder opzuigen.

Stap 3: breng een laag grondverf aan met een kwast en / of roller.

Stap 4: schuur de MDF-plaat minstens 16 uur later pas met schuurpapier. Niet te veel en te hard, anders kun je de plaat onherstelbaar beschadigen. Maak de plaat daarna stofvrij.

Stap 5: roer de verf met een roerhoutje door en laat hem op kamertemperatuur komen. Breng daarna twee lagen acrylverf op de MDF-plaat aan. Laat iedere laag tussendoor goed drogen.

Stap 6: werk de plaat af met een laag zijdeglans of hoogglans lak.
 

MDF schilderen

Tips

  • Voor een nog strakker resultaat kun je het MDF beter niet schilderen maar spuiten.

  • Kies een witte grondverf bij een lichte kleur verf en een grijze grondverf bij een donkere kleur verf.

  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     

MDF schilderen

Wij doen het samen

Hubo helpt je. Bij vragen over MDF schilderen, met de juiste materialen of om je werk uit handen te nemen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: