Glasvezelbehang of vliesbehang eenvoudig verwijderen met deze tips

Is het tijd voor nieuw behang of een lik verf op de muur? Maar zit er nu nog glasvezelbehang of vliesbehang op die muur? Met onderstaand stappenplan van Hubo kun je je huidige vliesbehang of glasvezelbehang verwijderen zonder problemen!

Glasvezelbehang of vliesbehang eenvoudig verwijderen met deze tips

Ga je glasvezelbehang, vliesbehang of vinyl behang verwijderen?

Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen. Je kunt vinyl behang verwijderen door eerst de vinyl laag met een plamuurmes los te steken en daarna de papieren onderlaag te verwijderen.

Glasvezelbehang is het moeilijkste type behang om te verwijderen. Dit omdat het behang van een zeer sterke kwaliteit is en met hoogwaardige lijm geplaatst wordt. Daarbij is geverfd glasvezelbehang nog lastiger te verwijderen. Ongeverfd glasvezelbehang kun je verwijderen met een stoommachine. Latexverf op glasvezelbehang zorgt er echter voor dat een stoommachine niet bij de lijm onder het behang kan komen. Volg daarom onderstaand stappenplan als je geverfd glasweefselbehang wilt verwijderen.
 

behang verwijderen

Bereid het behang en de ruimte eerst voor

Zorg ervoor dat de ruimte waar je het glasvezelbehang gaat verwijderen zo goed als leeg is. Je hebt namelijk water nodig om het glasvezelbehang te verwijderen, dus alles wat nog blijft staan kan nat worden. Leg een groot zeil op de grond om de vloer te beschermen. Schakel daarna de stroom uit van de kamer en controleer met een spanningzoeker of dat gelukt is. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars.
 

behang verwijderen

Aan de slag

Dit heb je nodig: behangperforator, spons, emmer, afwasmiddel / vloeibare behangverwijderaar / Biotex, plastic plamuurmes, schuurpapier en eventueel een behangafstomer en behangafsteker.

Stap 1: start met het perforeren van het behang. Maak zoveel mogelijk inkepingen in het behang met een behangperforator.

Stap 2: maak het behang daarna vochtig. Dat doe je met een spons, een sopje van heet water en afwasmiddel, vloeibare behangverwijderaar of Biotex. Het behang mag zelfs helemaal doorweekt zijn. Laat het water goed intrekken.

Stap 3: als het goed is, kun je het glasweefselbehang nu verwijderen. Lukt het nog steeds niet? Gebruik dan een behangafstomer. Vul de behangafstomer met water en laat hem op temperatuur komen. Ga langzaam met de stoommachine over het glasvezelbehang en laat het stoom enkele uren inweken. Verwijder het behang daarna met een behangafsteker.

Stap 4: verwijder de laatste resten met een plastic plamuurmes. Gebruik hier eventueel water bij. Kleine oneffenheden schuur je glad met grof schuurpapier. Afsteken heeft hier geen zin, want dan zou je de muur alleen maar beschadigen.

Stap 5: soms is het nodig om de muur daarna eerst te stucen, voordat je hem opnieuw kunt behangen of verven.

Tips: 

  • Glasvezelbehang verwijderen is een hele klus. Vraag daarom of iemand je kan helpen.

  • Bij een gipsplaten wand wordt een stoommachine vanwege het vocht afgeraden.

  • Zit er een dikke laag verf op je glasweefselbehang? Dan is verwijderen haast onmogelijk. Kies er in dat geval voor om over het behang te pleisteren of -als het behang nog goed vastzit- direct te schilderen.

  • Lijkt er niets mogelijk? Je kunt afweekmiddel proberen. Dit is echter zeer agressief, dus ventileer de ruimte goed en draag altijd een mondkapje en beschermende kleding.
     

behang verwijderen

Wij doen het samen

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om vliesbehang of ander behang te verwijderen. Hubo helpt je.

Dit heb je nodig: