Een houten vloer mooi en strak verven met deze handige tips

Je houten vloer verven is essentieel om hem in topconditie te houden. Op deze manier bescherm je hem tegen vuil en beschadigingen, waardoor hij vele malen langer meegaat. Is het tijd voor een opknap- of onderhoudsbeurt? Volg dan onderstaand stappenplan van Hubo.

Een houten vloer mooi en strak verven met deze handige tips

Welke houten vloer op welke manier verven?

Voordat je je houten vloer gaat verven, is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt of je de natuurlijke kleur van het hout wilt behouden. Vloerwas en transparante kleurloze vloerwax, vloerolie en vloerlak behouden de natuurlijke kleur van je houten vloer. De nerven en houtstructuur blijven goed zichtbaar, evenals de warme, karakteristieke uitstraling. Lak is een zeer harde beschermlaag, waarmee je voorkomt dat je de vloer kaal loopt. 

Een vloer met een minder zichtbare houtstructuur kun je ook een hele andere kleur geven. Er zijn kleurbeitsen in allerlei kleuren te koop, naast whitewash en greywash. Whitewash en greywash behouden het karakter van het hout, maar zorgen voor een vintage look. Wil je je houten vloer liever verven met dekkende verf of beits? Bedenk je dan dat de nerven niet meer zichtbaar zullen zijn, maar de naden juist meer opvallen. Kies verf die tegen een stootje kan. Ga je voor wit, dan lijkt de ruimte direct ruimer en lichter. Je houten vloer in een donkere kleur verven, zorgt voor een knus gevoel.
 

Tips

 • Test de was, wax, olie of lak eerst uit op een klein, onopvallend stuk van de vloer of op een stuk resthout. Een tweede laag kan de kleur namelijk beïnvloeden. Merk je dit? Houd het dan bij één laag.

 • Olie, was en wax zorgen voor een matte afwerking, lak zorgt voor een glanzende, chique uitstraling. Daarbij blijven krassen en doffe plekken wel beter zichtbaar.

 • Laminaat kun je niet verven met olie of beits. Een dekkende verf is wel mogelijk indien je de juiste voorbereidingen treft.
   

houten vloer verven

Zo begin je

Voordat je de houten vloer gaat verven, zorg je voor de juiste voorbereiding. Maak de ruimte leeg en haal ook gordijnen weg die tot op de vloer hangen. Dit heb je nodig om je houten vloer te verven: vloerreiniger / ontvetter, emmer, dweil, schuurmachine, stofzuiger, thinner, eventueel (acryl) grondverf, verfroller, platte kwast, verbak, roerhoutje en verf / olie / lak / wax / was.

Stap 1: ontvet de vloer met een sopje van wat water en vloerreiniger / ontvetter in de juiste verhouding.

Stap 2: dweil de vloer na met schoon water.

Stap 3: schuur de houten vloer goed. Begin grof en werk hem fijner af. Kies korrel P160 voor nieuwe, onbehandelde vloeren. Zuig het stof daarna op.

Stap 4: vul een emmer met water en verdun daar de thinner in. Met een niet al te natte doek neem je de houten vloer af. Als het hout droog is, kun je gaan verven!

Stap 5: plak de vloer eerst af met afplaktape. Omdat je de afplaktape straks niet direct kunt verwijderen, kun je het beste een iets duurdere, kwalitatievere afplaktape kopen die je langer kunt laten zitten.

Stap 6: indien je de houten vloer dekkend wilt verven, zet je deze eerst in de grondverf. Gebruik hiervoor een parketroller ter breedte van de planken van je vloer.

Stap 7: verf, beits of lak je houten vloer in de kleur die je wilt. Met de verfroller verf je consequent in de lengterichting van de planken, met de houtnerf mee.

Stap 8: breng eventueel een tweede laag aan als de eerste laag droog is. Na ongeveer 5 dagen is de vloer volledig uitgehard en kun je er weer een kleed op leggen.
 

Tips

 • Bij meerdere lagen verf, schuur je de vloer nog even licht op met korrel P240 tussen de verschillende verflagen door.

 • Kies een witte grondverf bij een lichte kleur verf en een grijze grondverf bij een donkere kleur verf.

 • Werk in een vlot tempo door, zodat de verf mooi in elkaar overvloeit.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
   

houten vloer verven

Meer tips?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: