6 tips voor het verven van de buitenkant van je huis

Het voorjaar is een goed moment om het buitenschilderwerk van je huis te controleren én aan te pakken. Maar hoe pak je dat nu aan? Wij zetten de 6 belangrijkste tips voor het verven van je huis aan de buitenkant voor je uiteen.

Buitenkant van je huis verven
1

Schoonmaken, ontvetten en schuren.

Wanneer je de buitenkant van je huis wilt gaan schilderen, start je met het schoonmaken, ontvetten en schuren van het oppervlak. Ondanks dat het niet leuk is om te doen, is het wel erg belangrijk. Hierdoor hecht de verf goed en bladdert er niet binnen de kortste keren weer vanaf.

Pak je deze punten grondig aan, dan heb je een goede basis gelegd voor je schilderwerk.

2

Goede verf.

Om lang plezier te hebben van het schilderen van de buitenkant van je huis, is goede verf van belang. En ja, goede verf is vaak wat duurder, maar in the end is goedkopere verf vaak toch nog duurder. Goede verf zorgt over het algemeen voor een betere hechting.

Onthoud altijd welke verf je gekozen hebt voor het verven van je huis aan de buitenkant. Het is namelijk een klus die om de vijf à zes jaar aangepakt moet worden.

3

Niet te koud, maar ook zeker niet te warm.

Zoals gezegd is het voorjaar het beste moment om de buitenkant van je huis te schilderen. Schilder niet met nat weer, maar het is ook niet slim om te schilderen wanneer het koud is. Kou zorgt ervoor dat de stoffen die de verf dun houden niet goed kunnen drogen. Dus de verf droogt dan nauwelijks op, waardoor de kans op beschadigingen groot is.

Begin ook met té warm weer niet aan deze klus. Zomerse temperaturen kunnen namelijk ook funest zijn voor de net aangebrachte verf. Bij te warm weer droogt de verf namelijk te snel op, waardoor strepen kunnen ontstaan.

4

Gebruik geen kit voor de kieren.

Veel mensen vinden het netter om de kieren tussen het steen en het houtwerk af te kitten. Maar dit is niet aan te raden. De kieren tussen de stenen en het houtwerk (of kunststof of aluminium) zorgt ervoor dat het vocht uit de stenen beter een uitweg vindt. Stop je dit dicht? Dan zoekt het vocht toch een andere uitweg.

5

Verf vochtig hout niet.

Eén van de belangrijkste dingen bij het schilderen van de buitenkant van je woning is het schilderen van de kozijnen. Belangrijk bij hout is dat je dit nooit schildert als het vochtig is. Als het houtwerk aan de buitenkant van je huis in slechte conditie verkeert en het hout vochtig is, moet je dit eerst de kans geven om goed te drogen. Want wanneer nat hout wordt afgesloten, gaat de verflaag op den duur bladderen om het vocht toch een uitweg zocht.

6

Verwijder houtrot.

Ontdek je tijdens het schoonmaken, ontvetten en schuren houtrot in je kozijnen? Negeer dit dan niet. Wanneer er houtrot in de kozijnen zit, moet je al het zachte hout verwijderen. Want hout dat aangetast is door houtrot, gaat verder met rotten. Steek al het besmette hout weg en behandel de uiteinden van het gezonde deel met houtrotstop.

Hubo voor advies

Wil je graag de buitenkant van je huis zelf gaan schilderen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je graag van een goed advies over de beste verf in jouw situatie. Vind je het een lastige klus? Dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een professionele schilder de buitenkant van je huis te laten schilderen. Hier zitten uiteraard wel kosten aan verbonden.