Zo kun je zelf een sidetable maken

Heb je achter je bank, in de hal of een muur in je slaap- of woonkamer nog ruimte voor een leuk meubelstuk? Heb je dan al weleens aan een sidetable gedacht? Een sidetable vormt een ware eyecatcher in jouw interieur. Ben je handig? Hoe leuk is het dan om zelf een sidetable te maken?

sidetable maken

De sidetable is anders dan een bijzettafel. Een bijzettafel is vaak een klein tafeltje die je aan de zijkant van de bank plaatst. Een sidetable is hoger en breder een heeft een veelzijdig karakter. Het leuke is dat je een sidetable ook achter de bank in je woonkamer kunt plaatsen. Op deze manier creëer je extra ruimte om wat decoratieve items op te plaatsen. En het past in elk interieur: van landelijk tot modern en van industrieel tot vintage.
 

Wat heb ik allemaal nodig?

Om zelf een sidetable te maken heb je natuurlijk hout nodig. Wij hebben een overzicht gemaakt van het hout wat je voor het maken van deze sidetable nodig hebt:

Bovenblad: 2 Panelen van 120 x 40 x 2,8 cm        
Legplanken; 2 Planken van 116 x 30 x 2,8 cm        
Plankensteunen: 4 Balkjes van 30 x 2,7 x 2,7 cm        
Sierrand lange zijde: 2 Planken van 190,2 x 2,7 x 2,7 cm        
Sierrand korte zijde: 5 Planken van 24,5 x 2,7 x 2,7 cm        
Poten: 6 Balken van 84,5 x 6,9 x 3,3 cm

Daarnaast heb je de volgende materialen nodig:
2 keer een lessenaar scharnier
Beits
Platte kop schroeven van 5 cm
Houtlijm
2 keer een hoekijzer van 5 cm
 

sidetable maken

Stap 1: de poten

Voor deze stap heb je van item 3 de plankensteunen nodig en van item 6 de poten. Leg eerst twee poten parallel naast elkaar en lijm en schroef twee van de plankensteunen tegen twee poten op 30 cm van de bovenkant en op 10 cm van de onderkant. Herhaal dit ook voor de andere twee poten.
 

Stap 2: de legplanken

Zaag uit elke hoek van de twee legplanken (item 2) een stukje van 2,9 x 2,9 cm. Lijm vervolgens de legplanken vast op de plankensteunen. Wil je ze ook vastschroeven? Zorg er dan met een verzinkboor voor dat je de schroeven volledig weg kunt werken.
 

sidetable maken

Stap 3: de sierranden

Pak de lange en korte sierranden (items 4 en 5) en plaats deze tussen de poten aan de bovenkant van de sidetable. Voor een nog mooier effect mag je de sierranden ook een centimeter naar binnen plaatsen. De bovenkant van de poten en de sierranden komen op dezelfde hoogte samen.
 

sidetable maken

Stap 4: het bovenblad

Je hebt twee panelen voor het bovenblad (item 1). Pak één van de panelen en zaag deze over de lengte door midden, zodat je een paneel krijgt met een breedte van 15 cm en een paneel van 25 cm. 

Daarna mag je de scharnieren aanbrengen. Leg de twee los gezaagde panelen tegen elkaar aan en teken af waar je de scharnieren wilt hebben. Steek het hout uit met een beitel, zodat de scharnieren verzinkt kunnen worden. Breng de scharnieren aan met de bijpassende schroeven

Gebruik houtlijm om het bovenblad te bevestigen. Smeer de bovenkant van de sierranden en de poten in met houtlijm en breng het tafelblad aan. Laat het blad aan de achterkant 2 cm uitsteken, aan de voorkant 5 cm en aan de zijkanten 1 cm. Zet de achterzijde van het bovenblad vast met schroeven.
 

Stap 5: afwerken maar

Je bent zo goed als klaar met het maken van je sidetable. Nu mag deze nog afgewerkt worden. Denk aan schuren, grondverf en de schroefgaten dichten met plamuur. Schuur de sidetable daarna nogmaals ligt op en breng de verf naar keuze aan. Een witte transparante beits is bijvoorbeeld erg mooi. 

Mocht je de sidetable die je zelf gaat maken, niet achter de bank willen plaatsen, maar tegen een muur, dan is het geen slecht idee om de sidetabel aan de muur vast te maken.
 

Hubo helpt

Wil je zelf een sidetable gaan maken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij helpen je graag met het op maat zagen van het hout en de andere benodigde materialen en gereedschappen.

Dit heb je nodig: