Zo kun je een muur veilig doorbreken of slopen

Even een muur slopen klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, want je kunt niet zomaar iedere muur doorbreken. Waar moet je op letten? Hubo legt het je uit.

muur doorbreken

Waarom kun je niet zomaar iedere muur doorbreken?

Wanneer de muur die je wilt slopen een dragende muur is, kan het gevaarlijk zijn om deze zonder voorbereiding door te breken. De muur kan de muur erboven ondersteunen of de vloerbalken van de erboven gelegen verdieping. Voordat je gaat slopen, is het daarom raadzaam om vooronderzoek te doen en, indien nodig, maatregelen te treffen. 

Je controleert gemakkelijk of de muur de muur op de verdieping erboven ondersteunt. Is de bovenste muur een steenachtige muur (baksteen, gasbeton, beton)? Deze heeft veel steun nodig en wordt dus door de onderste muur gedragen. Is de bovenste muur hol (gips op een houten frame)? Deze weegt niet veel en heeft daardoor niet de steun van een ondergelegen muur nodig. Maar voordat je de muur gaat doorbreken, controleer je eerst nog de vloerbalken.

Vloerbalken die een lengte van minstens drie meter overspannen moeten ondersteund worden. De vloerbalken lopen evenwijdig aan de korte zijde van de vloer. Ze worden ondersteund door de kamermuren een verdieping lager. Wil je één of meerdere van deze muren slopen? Ondersteun ze dan met een houten of stalen profiel (H-profiel).

Wil je de muur doorbreken van de achtergevel? Bijvoorbeeld om een erker of serre aan te bouwen? Dit kan niet zonder voor goede ondersteuning te zorgen. Meestal is een stalen portaal nodig dat ook onder de vloer doorloopt. Laat dit raamwerk door een specialist aanleggen om een veilige constructie te garanderen.

Tips: 

  • Bekleed een stalen balk minstens zestig minuten brandwerend, bijvoorbeeld met drie lagen gipsplaat.

  • Laat een specialist bepalen hoe dik de stalen balk van het H-profiel moet zijn.
     

muur doorbreken
muur doorbreken

Wat heb je nodig om een muur te slopen?

Vraag allereerst bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt om de muur te slopen. Maar ook als dat niet zo is, moet je je aan de eisen van het Bouwbesluit houden.

Ga je starten met doorbreken? Fixeer allereerst de bovenliggende vloerbalken met stempels. Draai de stempels goed aan. De stempel moet de balk goed ondersteunen maar niet optillen. Zet de stempel (tijdelijk) met enkele schroeven in de vloer vast, zodat deze niet verschuift.

Daarna kun je de muur slopen, laag voor laag, van boven naar beneden, met een vuisthamer en een steenbeitel met een handbeschermer.

Tips:

  • Komt de stempel niet bij een balk uit op de verdieping eronder? Leg dan een dwarsbalk op de vloer die meerdere vloerbalken overlapt. De druk wordt dan beter verdeeld. 
  • Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen.
     
muur doorbreken

Hubo

Meer tips of informatie nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Onze vakmensen staan voor je klaar met professioneel advies en hulp bij het vinden van de juiste materialen en gereedschappen.

Dit heb je nodig: