Zelf een houten kruidenrek maken met dit stappenplan

Heb jij een heleboel kruidenpotjes in diverse kasten staan en zie je door de kruiden het bos niet meer? Koop je elke keer maar weer een nieuw potje, omdat je geen idee hebt of je de kruidsoort nog hebt? Dan wordt het de hoogste tijd voor een kruidenrek. En wist je dat je eenvoudig zelf een kruidenrek kunt maken? Wij vertellen je hoe.

houten kruidenrek

Kruidenrek maken: wat heb ik nodig?

Voordat je kunt starten met het maken van je kruidenrek, heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Houten planken van ongeveer 7 mm dik
Twee houten latjes
Een (multiplex) plaat
Schroeven
Houtlijm
Lijmklemmen
Eventueel verf, beits en/of vernis
Zaagmachine
Boormachine

Hoe groot de multiplex plaat, de houten planken en de houten latjes moeten zijn, is afhankelijk van het formaat kruidenrek dat je wilt maken. Kies voor een houtsoort die je mooi vindt en die past binnen je interieur. Voor het onderstaand stappenplan voor het maken van het kruidenrek maakt het niet uit of je vurenhout, steigerhout, eikenhout, etc. gebruikt.
 

Stap 1: op maat zagen

Begin met het op maat zagen van de achterwand (multiplex plaat) en zaag vervolgens de planken die kops tegen de achterwand moeten komen op maat. Maak deze legplankjes breed genoeg, zodat alle kruidenpotjes er tussen passen. Gebruik voor de zekerheid een kruidenpotje om de afmetingen van de legplankjes te bepalen. Voorzie hierin altijd wat extra ruimte.
 

houten kruidenrek

Stap 2: de legplanken bevestigen

Nu alles op maat gezaagd is, wordt het tijd om de legplanken aan de achterwand van je kruidenrek te bevestigen. Bevestig de onderste legplank zodanig aan de achterwand dat de plank gelijk ligt met de overkant van de achterwand. Markeer drie boorgaten op de achterwand, zodat de schroeven in het midden van de plank terechtkomen. 

Boor de gaten in de achterwand voor en verzink ze. Op deze manier liggen de schroeven straks parallel met het oppervlak. 

Schroef de legplanken vervolgens met drie schroeven (4x40 mm) vast. 

Herhaal dit ook voor de overige legplanken. Houd tussen de diverse legplanken altijd een afstand van ongeveer 13 cm aan.
 

houten kruidenrek

Stap 3: verticale planken bevestigen

Zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van je kruidenrek bevestig je verticale plankjes. Deze verticale plankjes zorgen ervoor dat de kruidenpotjes aan de linker- en rechterkant niet van de legplank afschuiven. Gebruik hiervoor houtlijm en lijmklemmen (en eventueel nog wat schroeven) zodat de plankjes goed vast blijven zitten.
 

Stap 4: houten latjes monteren

Om te voorkomen dat de kruidenpotjes aan de voorkant van de legplanken schuiven, is het aan te raden om houten latjes te monteren. De houten latjes zorgen ervoor dat de kruidenpotjes op hun plek blijven staan. Bevestig deze houten latjes tussen de verticale planken met behulp van houtlijm.
 

houten kruidenrek

Stap 5: afwerken maar

Nu je zelf een kruidenrekje hebt weten te maken, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. De vochtigheid in de keuken en het veelvuldige gebruik hebben een grote invloed op jouw kruidenrekje. Voorzie het kruidenrek daarom van twee lagen verf en twee lagen vernis om dit te voorkomen. Wanneer je glanzend vernis gebruikt, is je kruidenrek ook nog eens eenvoudiger af te wassen.
 

Kom naar Hubo

Voor alle materialen en gereedschappen voor het zelf maken van een kruidenrek ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren over de juiste houtsoort, verf en vernis. Hubo helpt.

Dit heb je nodig: