Nieuwe afzuigkap monteren? Een simpele klus met dit stappenplan

Een afzuigkap met een afvoer naar buiten maken? Dat kun je prima zelf. Zeker met behulp van onderstaand stappenplan is een vrijhangende afzuigkap monteren een fluitje van een cent.

afzuigkap monteren

Kijk dit eerst na voordat je een afzuigkap met afvoer naar buiten maakt

Heb je een centraal afzuigsysteem en mag je hier een afzuigkap op aansluiten? Met een flexibele afvoerbuis kun je je afzuigkap eenvoudig laten aansluiten op het bestaande afvoerkanaal. Heb je geen centraal afzuigsysteem? Volg dan onderstaand stappenplan.
 

afzuigkap monteren

Je afzuigkap monteren

Dit heb je nodig: leidingzoeker, potlood, steen- of betonboor met een klopboorfunctie, steenbeitel, slangklemmen, flexibele afvoerbuis, gevelklep, butyleenkit, waterpas, pluggen, zaag, bolkopschroefjes en een schroevendraaier.

Stap 1: controleer met een leidingzoeker of er leidingen in de muur lopen op de plek waar je het gat voor de afzuigkap afvoer naar buiten gaat maken. 

Stap 2: teken een afvoergat met een doorsnede van ongeveer dertien centimeter op de dichtstbijzijnde binnenmuur af.

Stap 3: boor een aantal gaten in de muur op de lijn die je getekend hebt. 

Stap 4: hak het gat verder uit met een steenbeitel. Doe dit voorzichtig, zodat er geen puin in de spouw valt.

Stap 5: boor nu met een lange boor in de spouwmuur door het midden van de cirkel. Teken vervolgens het afvoergat op de buitenmuur af en boor en hak ook hier het gat uit.

Stap 6: steek de flexibele afvoerbuis door het gat en gebruik een slangklem om de afvoerbuis aan de buitenzijde van de muur te bevestigen.

Stap 7: plaats de gevelklep over de flexibele afvoerbuis en werk deze af met butyleenkit.

Stap 8: teken de schroefgaten boven de kookplaat af op de plek waar je de afvoerkap gaat monteren. Controleer met een waterpas of ze recht zitten.

Stap 9: boor schroefgaten van tien millimeter op de afgetekende plekken en stop er pluggen in.

Stap 10: nu kun je de afzuigkap monteren met lange schroeven. Draai de schroeven nog niet helemaal vast voordat je de afzuigkap met de korte stelboutjes in de kap waterpas hebt zitten.

Stap 11: plaats de steun voor het schoorsteendeel van de afzuigkap midden boven de afzuigkap. Maak de steun stevig vast aan het plafond.

Stap 12: zaag de flexibele afvoerbuis op maat en zet deze met een slangklem vast op de afzuigkap.

Stap 13: steek de stekker van de afzuigkap in het stopcontact.

Stap 14: schuif het schoorsteendeel op de juiste lengte. Zet hem op de afzuigkap en maak hem met bolkopschroefjes vast aan de afzuigkap en plafondsteun.
 

afzuigkap monteren

Tips

  • Bij een plat dak maak je het afvoergat recht boven de afzuigkap.

  • Plaats indien gewenst een terugslagklep in de afvoerbuis.

  • De afstand tussen de onderkant van de afzuigkap en de kookplaat is idealiter rond de vijfenzestig centimeter om goed te kunnen koken. Ben je lang? Dan kun je de afzuigkap een paar centimeter hoger monteren.

  • Boren in tegels gaat gemakkelijker als je boor niet op de ‘klop’-stand staat en als je eerst van tape een kruisje plakt op de plek waar je gaat boren. Boor door het kruisje heen.

  • Draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

  • Maak het vetfilter regelmatig schoon. Je afzuigkap gaat er beter van werken en het is veiliger.
     

afzuigkap monteren

Hubo helpt

Meer tips of informatie nodig om je afzuigkap met afvoer naar buiten te maken? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: