Een vensterbank vervangen en zelf plaatsen in een paar stappen

Je vensterbanken doen veel voor het oog. Heb jij nog oude vensterbanken in huis? Misschien met scheuren en vieze plekken? Een vensterbank vervangen is niet veel werk en het geeft direct een strak resultaat. Lees hieronder hoe je dit doet.

vensterbank vervangen

Bereid de vensterbank voor voor het plaatsen van een nieuwe

Voordat je je vensterbank kunt vervangen, moet je eerst de oude verwijderen. Dit doe je door bij je bestaande vensterbank eerst de kitranden met een scherp mes weg te snijden. Nu kun je met een hamer de vensterbank vanaf de onderkant lostikken. Doe dit voorzichtig! Zitten er daarna nog kitresten? Steek deze weg met een plamuurmes.
 

vensterbank vervangen
vensterbank vervangen

Stappenplan om je vensterbank te vervangen

Dit heb je nodig: vensterbank, winkelhaak, decoupeerzaag, kantband, scherp mes, strijkbout, kantbandsnijder, schuurpapier (korrel 320), montagekit, kitspuit, kitstrijker en acrylaatkit.

Stap 1: nu kun je de nieuwe vensterbank plaatsen. Meet de breedte, hoogte en diepte op en zaag de nieuwe (kant-en-klare) vensterbank op maat. Gebruik hierbij een winkelhaak en teken de juiste maten af op het paneel.

Stap 2: snijd de kantband op maat met een scherp mes. Deze komt op de kopse kanten van de vensterbank. Leg de kantband met de fineerlaag op de kopse kant en strijk er met een warme strijkbout overheen. De lijmlaag wordt nu zacht.

Stap 3: is de kantband afgekoeld en zit deze goed vast? Snijd de band dan met de kantbandsnijder op maat en schuur de randen met fijn schuurpapier.

Stap 4: breng de montagekit met een kitspuit aan op de ondergrond waar je de nieuwe vensterbank gaat plaatsen. Smeer de kit uit met een kitstrijker. 

Stap 5: leg de nieuwe vensterbank op de kit en druk hem goed aan. Lijmresten haal je het beste direct weg met een droge doek.

Stap 6: vul de naden op met acrylaatkit.
 

vensterbank vervangen

Tips:

  • Met een profielmal kun je eenvoudig het profiel van je raamkozijn op je nieuwe vensterbank overnemen.

  • Plak schilderstape over de afgetekende zaaglijnen. De kunststof toplaag brokkelt dan niet af tijdens het zagen.

  • Bij een decoupeerzaag houd je de decorzijde van de vensterbank aan de onderkant tijdens het zagen. Bij een cirkelzaag houd je deze aan de bovenkant.

  • Knoei je met lijm op het te lakken oppervlak van de vensterbank? Haal deze dan direct met terpentine weg.

  • Zet je nieuwe vensterbank al een keer in de grondverf voordat je hem plaatst. Je hoeft hem na het vervangen dan alleen af te lakken. Vergeet niet om hem eerst te ontvetten en licht op te schuren!

  • Plaats je de vensterbank op wandbeugels omdat er geen oude vensterbank is om te vervangen? Monteer deze dan om de circa zestig centimeter, waarbij de twee buitenste wandbeugels op minimaal tien centimeter van de zijkanten van de vensterbank komen.


Je kunt ook zelf een vensterbank maken van MDF. Hiervoor zaag je zowel het platte deel als de rand (het vensterbankprofiel) op maat met een fijn getande handzaag. Met houtlijm lijm je beide delen aan elkaar. Lijmklemmen zorgen ervoor dat tand en groef op hun plek blijven tot de lijm hard is. Daarna kun je de vensterbank over een bestaande vensterbank plakken of op wandbeugels monteren.

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie!