Een dakgoot vervangen in 7 stappen

Is je dakgoot in het verleden niet goed onderhouden? Of ontstaan er door veroudering lekkages? Dan is het tijd om de dakgoot te vervangen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

dakgoot vervangen

Wat je moet weten voordat je de dakgoot gaat vervangen

Het is belangrijk dat de dakgoot op de goede hoogte hangt. Doe je dit niet, dan komt het hemelwater niet goed in de dakgoot terecht en kun je last krijgen van vochtdoorslag bij je muren.

Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste type dakgoot koopt. Een minigoot is groot genoeg voor een klein dak van minder dan veertig vierkante meter. Voor een dak van ongeveer honderd vierkante meter kies je een kraalgoot of bakgoot van 125 millimeter. Verder heb je per acht meter dakgoot één uitloop nodig.
 

De dakgoot vervangen

Dit heb je nodig: dakgoot, ophangbeugels, verbindingsstukken, schroeven, schroefmachine, schuurpapier, kwast en een ijzerzaag.

Stap 1: als eerste verwijder je de oude dakgoot en de oude ophangbeugels.

Stap 2: daarna bevestig je de nieuwe beugels. De eerste beugel bevestig je aan de kant waar de regenpijp komt. Omdat de regenpijp een klein beetje moet aflopen, bevestig je iedere volgende ophangbeugel steeds net een stukje hoger. Een verhoging van drie tot vijf millimeter per meter dakgoot is een goede leidraad. Bevestig de beugels om de vijftig centimeter aan de daklijst, dakbalken of het dakbeschot.

Stap 3: maak de goot op maat door hem haaks af te zagen met een ijzerzaag. Begin aan de kant van de bodem te zagen. 

Stap 4: schuif de nieuwe dakgoot in de nieuwe ophangbeugels. Schuif hiervoor de klemstrip van de beugels omhoog. Houd de achterkant van de dakgoot omhoog en schuif de voorkant over de ophangbeugels. De dakgoot zakt nu in de beugels.

Stap 5: maak de dakgoot vast. Dit doe je door de klemmetjes dicht te buigen. Verschillende stukken dakgoot bevestig je aan elkaar met behulp van lijm en verbindingsstukken. Laat de spiezijde van het verbindingsstuk richting de regenpijp wijzen. Schuur de te lijmen delen lichtjes met schuurpapier. Breng de lijm met een kwastje diep aan de in de lijmnaad. Wacht een halve minuut en schuif de onderdelen dan in elkaar. Veeg overtollige lijm direct weg.

Stap 6: lijm aan het hoogste eind van de dakgoot een normaal eindstuk en aan het laagste eind een eindstuk met uitloop voor de regenpijp.

Stap 7: giet wat water in de dakgoot en controleer of het water goed wegloopt. Is dit niet het geval? Verbuig de ophangbeugels dan een beetje.
 

dakgoot vervangen

Tips

  • Is de daklijst in de loop der jaren gaan rotten? Vervang deze dan ook meteen. 

  • Bevestig de eerste en laatste ophangbeugels als eerste. Maak een touwtje aan de eerste en laatste ophangbeugel vast. Span het touwtje strak. Zo zie je precies hoe hoog elke volgende ophangbeugel moet hangen. Met een waterpas kun je controleren of het afschot goed is.

  • Verwijder eventuele bramen van het zagen met schuurpapier.

  • Bij een mastgoot schuif je de voorkant onder de ophangbeugels.

  • Bij warm weer zet de dakgoot iets uit. Zorg daarom voor wat speling tussen de dakgoot en de ophangbeugels. Alleen de eerste ophangbeugel bij de regenpijp klem je helemaal vast.

  • Plaats een boldraadrooster bij de opening van de regenpijp. Hiermee voorkom je dat hij verstopt raakt.

  • Maak de dakgoot minstens één keer per jaar schoon met een dakgootschep.
     

dakgoot

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen om een dakgoot te vervangen. Wij staan voor je klaar met advies op maat en extra tips. Klushulp nodig? Er is altijd een Hubo bij jou in de buurt!