De schoorsteen verwijderen? Hier moet je aan denken

Of het nu is om lekkages te voorkomen of om de woonkamer te vergroten, er kunnen allerlei redenen zijn om je schouw en schoorsteen te verwijderen. Je kunt een schoorsteen echter niet zomaar verwijderen zonder goede voorbereiding. Hubo vertelt je waar je op moet letten.

schoorsteen verwijderen

Heb je een dragende of stabiliserende schoorsteen?

Een schoorsteen kan een dragende of stabiliserende functie hebben. Zomaar je schoorsteen verwijderen kan dan voor constructieve schade zorgen of voor scheuren in de muren. Bovendien voldoe je niet aan de wet- en regelgeving als je begint zonder de draagconstructie te bestuderen. Dat risico ligt bij jou als huiseigenaar.

Om een dragende of stabiliserende schoorsteen te verwijderen heb je een vergunning nodig. Maar hoe weet je of dit zo is? Je ziet dit aan de arcering van de bouwtekening of als de vloeren op jouw schoorsteen rusten. Is de schoorsteen los metselwerk of begint hij al onder de fundering van de huiskamer? Is jouw schoorsteen dragend? Volg dan deze stappen voordat je je schoorsteen gaat verwijderen.
 

schoorsteen verwijderen

Stappenplan

Stap 1: vraag een omgevingsvergunning aan om de schoorsteen te verwijderen. En vraag een sloopvergunning aan als de schoorsteen asbest bevat of als je meer dan tien kuub bouwafval verwacht. Een bouwvergunning heb je nodig als er iets verandert aan de constructie van je huis.

Stap 2: zorg voor een bouwkundige tekening en een constructieberekening. Op basis hiervan bepaalt de gemeente of jouw verbouwing aan de regelgeving voldoet.

Stap 3: maak een stempelplan en een sloopplan. Het stempelplan zorgt ervoor dat je scheuren en verzakkingen voorkomt tijdens het verwijderen van de schoorsteen. De stempels zorgen voor tijdelijke ondersteuning van de constructie als de schoorsteen weg is. De gemeente kan het stempelplan tijdens het bouwproces opvragen.

Stap 4: huur vuilcontainers om puin af te voeren en haal de benodigdheden voor een rolsteiger met vangnetten in huis.

Stap 5: pas de draagconstructie aan. Gebruik hiervoor een stalen balk of een latei in combinatie met kolommen. Je kunt ook stutten met constantiel palen.

Stap 6: een niet-dragende schoorsteen kun je zelf verwijderen. Voor een dragende schoorsteen is het verstandig om een specialist in te schakelen. Deze verwijdert ook meteen de rookkanalen per verdieping.

Stap 7: maak het dak waterdicht zodat een lekkage voorkomen wordt.

Stap 8: verwijder de schouw als deze binnen een doorn in het oog is.

Stap 9: werk de muren, vloeren en plafonds opnieuw af.
 

schoorsteen verwijderen

Tips

  • Een vergunning aanvragen duurt gemiddeld acht tot tien weken. Heb je de bouwkundige tekening wel al maar de constructieberekening nog niet? Deze kun je ook later nog opsturen. Dat bespaart tijd!

  • Bevat jouw schoorsteen asbest of twijfel je hieraan? Schakel dan een asbest specialist in. 

  • Je kunt ook alleen de schoorsteen aan de buitenkant verwijderen of alleen de schouw aan de binnenkant van je huis verwijderen.
     

schoorsteen verwijderen

Hulp nodig?

Bij Hubo helpen we je de klus te klaren. Meer tips of informatie nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: