Heeft jouw huis voldoende rookmelders?

Bij brand kost het je ongeveer 3 minuten om buiten te komen. Daarom is het slim om op elke verdieping in de vluchtweg, meestal de gang en de hal, een rookmelder te hangen. Dit is per 1 juli 2022 zelfs verplicht. Wil je overal de beste veiligheid tegen brand? Plaats dan in alle ruimtes rookmelder, ook op je slaapkamer, zodat je er snel bij bent bij brand en kostbare vluchttijd wint.

Heeft jouw huis voldoende rookmelders?

Nieuwe wetgeving per 1 juli 2022: rookmelder verplicht op iedere verdieping

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping verplicht. Deze verplichting bestaat voor nieuwbouwhuizen al sinds 2003, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in alle bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Heb je dit niet, dan bestaat de kans op een boete of problemen met je verzekering.

Hier moet je op letten
Volgens de nieuwe wet moeten de rookmelders voldoen aan de NEN-14604  en een CE keurmerk hebben. Het is niet verplicht om een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of om rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij is dus ook voldoende. Wij adviseren je wel om het direct goed te doen en rookmelders aan te schaffen met een 10 jaar batterij. Zo ben je voor langere tijd af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen.

Koop voor maximale veiligheid draadloos koppelbare melders. Wanneer er één afgaat, gaat de rest ook af en hoor je direct overal in huis dat er rook of brand is.
 

Dit is de beste plek voor je rookmelder

In ieder geval:

  • Minimaal één rookmelder op elke verdieping tegen het plafond.

  • Op minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of in de buurt bij mechanische ventilatie.

  • Eén rookmelder in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (dit is de vluchtroute).


Dit doe je voor nog meer veiligheid:

  • Rookmelders in iedere slaapkamer.

  • Rookmelders in de woonkamer of andere verblijfsruimtes.

  • Rookmelders in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (let op: alleen als dit niet de doucheruimte is).

  • Rookmelders in iedere ruimte waar je elektrische apparaten oplaadt, zoals telefoons, laptops, tablets en fietsen.

Hier plaats je geen rookmelder:

  • Dicht bij een ventilator of ventilatieopening.

  • Net boven de verwarming.

  • Op of dichtbij tochtige plekken.

  • In de stoom of damp van een kooktoestel, vaatwasser of badkamer.

Heb je in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (denk aan een een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren. Beide aan het plafond. Lukt dit niet? Dan plaats je een thermische melder in de badkamer.

Wil je weten of jouw huis voldoende rookmelders heeft en of die op de juist plek zitten? Doe de rookmelderwijzer!

Prijsklassen rookmelders

Rookmelders zijn er in verschillende prijsklassen. Vaak heeft dit te maken met de levensduur van de batterij. Zo zijn er rookmelders met batterijen die een levensduur van een jaar hebben, maar ook batterijen die 5 tot 10 jaar meegaan.

Deze zijn vaak duurder in aanschaf, echter op de lange termijn zijn deze goedkoper, en veiliger. Dit aangezien je zeker weet dat je rookmelder een tijd meegaat en je niet de batterij er kan uithalen als deze bijna leeg is en irritant piept.”