Zo leg je zelf de beregening voor je tuin aan

Wil je de tuin in topconditie houden? Dan heb je hier, zeker in de warme zomermaanden, bijna een dagtaak aan. Niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor een beregeningsinstallatie in de tuin. Wij vertellen je hoe je stap voor je de beregening in je tuin zelf kunt aanleggen.

Zo leg je zelf de beregening voor je tuin aan

Een beregeningsinstallatie zorgt ervoor dat elke plantengroep in de tuin op het juiste moment van de juiste hoeveelheid water wordt voorzien. Het aanleggen van de beregening in je tuin kost eenmalig tijd, maar daarna vergt het weinig onderhoud en kun je de tuin beregenen vanuit je luie stoel.
 

tuinsproeier

Stap voor stap beregeningsinstallatie in de tuin aanleggen

Vind je het leuk om zelf met de beregening van je tuin aan de slag te gaan? Met onderstaand stappenplan vertellen wij je hoe. 

Stap 1: de waterbron
Bij de eerste stap kies je de waterbron voor het voeden van de beregeningsinstallatie:

Grondwater
Grondwater is altijd voorradig, waardoor je geen last hebt van drukval in droge periodes. Het gebruik van grondwater is gratis, op de stroomkosten voor de pomp na dan. 
Leidingwater
Is de samenstelling van het grondwater bij jullie niet goed, omdat er bijvoorbeeld sprake is van te veel ijzer of zwavel? Dan kan het gebruik van leidingwater een goede oplossing zijn. Heb je een kleine tuin? Ook dan is leidingwater een interessante keuze. 

Oppervlaktewater
Heb je een sloot of vijver in de buurt? Dan is oppervlaktewater ook een optie. Hiervoor moet je wel een vergunning aanvragen. Wat betreft de samenstelling van oppervlaktewater beschikt dit over de meest voedingsstoffen voor je tuin. Heb je de mogelijkheid? Dan is oppervlaktewater een echte aanrader. 

Regenwater
Dit is een uitstekende en goedkope optie. Om altijd voldoende regenwater te hebben, is de grootte van het reservoir belangrijk. 

Stap 2: maak een plan 
Heb je de waterbron gekozen? Dan is het de hoogste tijd om een plan te maken. Maak een plan waarin je de sectoren met planten, bomen en bloemen aangeeft. Nu je de te besproeien zones in kaart hebt gebracht, kun je de rest van de beregeningsinstallatie in je tuin daarop afstemmen. Teken de sproeikoppen en omcirkel de reikwijdte. Om droge zones te vermijden, is het geen probleem om overlap te creëren. Geef ook geen overbodige zones water zoals de oprit, het terras of de muren. 

Stap 3: voorzie de watertoevoer
Gebruik je voor de watertoevoer ander water dan leidingwater? Dan heb je een pompinstallatie nodig. De pomp dient wel perfect afgestemd te zijn op de rest van de beregeninginstallatie. 

Meestal wordt voor de watervoorziening een combinatie tussen regenwater en boorputwater gekozen. Heb je geen boorput? Dan is het aan te raden daar een speciaal bedrijf voor in te schakelen. Dit geldt eigenlijk ook voor het maken van een regenwaterput.

Qua pomp gaat de voorkeur vaak naar een onderwaterpomp, omdat deze de minste geluidsoverlast maakt. 

De schakelkast met zekeringen, schakelaars en signaallampen komt meestal in de garage of een tuinhuis te staan. Om de aanvoer van water uit de regenput af te stemmen op de aanvoer van de boorput zijn vlotterschakelaars in het regenwaterreservoir(s) het meest geschikt. 

Stap 4: leg de leidingen aan  
Maak, voor het aanleggen van de leidingen, smalle sleuven. Gebruik hiervoor een spade of een sleuvenfrees. 

Wat betreft de leidingen van een beregeningsinstallatie zijn zwarte, vorstbestendige polyethyleen buizen (PE) het meest geschikt. Rol de leidingen uit in de sleuven en verbind twee leidingen met een polyethyleen koppeling. 

De lengte van de leidingen stem je af op de koppelstukken, etc. van de te installeren beregeningsinstallatie. 

Stap 5: installeer de sproeikoppen en druppelslang
Aan hand van je plan weet je wat je verwacht van elke sproeikop. Voor de verschillende zones in je tuin zijn er verschillende oplossingen mogelijk. 

Gazon
Voor het gazon zijn pop-up sproeikoppen die uit de grond komen wanneer de waterdruk stijgt, het meest geschikt. 

Hagen
Voor het beregenen van je hagen gebruik je het beste een druppelslang. Leg de druppelslang over de gehele lengte langs de betreffende haag. Om de druppelslang op de beregeningsinstallatie in je tuin aan te sluiten, monteer je op het einde van de PE leiding een stop, zodat de leiding dienst doet als watervoeding. 

Bloemen en planten
Bloemen zijn vaak niet bestand tegen invallende waterstralen. Dit houdt in dat voor het besproeien van bloemen de druppelslang het beste is. Voor planten is het gebruik van rotorsproeiertjes efficiënt. Breng een polyethyleen leiding aan door de border en plaats op regelmatige afstand een sproeier.
 

moestuin, tuinsproeier

Hubo helpt

Wij begrijpen dat het niet eenvoudig is om de juiste materialen te selecteren voor het aanleggen van de beregening in je tuin. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Graag tot ziens!