Zo kun je zelf paprika zaaien en kweken

De paprika is een heerlijke vruchtgroente die zowel rauw als in veel verschillende gerechten goed tot zijn recht komt. En wist je dat je de paprika eenvoudig zelf kunt kweken? Wij vertellen je stap voor stap hoe je paprika kunt zaaien en kweken, zodat je in de zomer van je zelfgekweekte paprika’s kunt genieten.

Zo kun je zelf paprika zaaien en kweken

Verschillende soorten paprika’s

De paprika kent tal van verschillende soorten, smaken en vormen. De paprika is niet alleen verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ook in verschillende vormen. Paprika’s houden over het algemeen van warmte. Dit betekent dat je de paprika het beste in een pot in huis of een kas kunt kweken.
 

paprika kweken

Stap voor stap je eigen paprika kweken

Het is eenvoudig om zelf paprika te kweken. Met behulp van onderstaand stappenplan ga je gegarandeerd voor de beste resultaten. 

Stap 1: paprika zaaien 
De eerste stap is het zaaien van de paprika. Aangezien paprika’s een langere opkweekperiode nodig hebben, is het slim om in februari al te starten met voorzaaien in kweekbakken, een eierdoos, een boterkuipje of een plastic beker. 

  • Vul de potjes met zaaigrond op kamertemperatuur en zaai de zaden op 1 centimeter diepte.

  • Besproei de potjes met lauwwarm water. 

  • Denk de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank. 

  • Geef de potjes dagelijks wat verse lucht door het plastic of het glas even te verwijderen. 


Paprika doet het goed op iedere grondsoort, mits het een goede structuur, voldoende vocht en voeding heeft. 

Stap 2: verzorgen van de kiemen 
Paprika’s houden van warmte. Zorg tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur. Bij 20 tot 22 graden duurt het kiemen ongeveer drie weken. Een goede manier om je paprika warm te verzorgen, is door de zaden bijvoorbeeld in de buurt van een altijd warm elektrisch apparaat zoals een radiator of aquarium te zetten. 

Zorg dat de grond niet uitdroogt tijdens het kiemen en daarna. 

Stap 3: verspenen en verpotten
Zodra de paprikaplantjes vier of meer blaadjes hebben, zijn ze klaar om te verspenen. Zet elk plantje in een potje gevuld met potgrond of compost of een mengsel hiervan. Zet elk plantje tot aan de onderste blaadjes diep in de grond. Je paprikaplantjes gaan dan ruim wortelen en vallen zo niet zo gemakkelijk om. Verspenen lukt vaak goed met een theelepeltje. 

Zet ze op een zo licht mogelijke plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn waar veel zonlicht is. 

Stap 4: uitplanten 
De paprika houdt absoluut niet van koud weer. Dit betekent dat de paprikaplantjes pas na 12 mei (IJsheiligen) in de volle tuingrond gezet mogen worden. Bij een temperatuur onder de 20 graden groeien de planten niet of nauwelijks. 

Pas bij het uitplanten op dat je geen wortels beschadigt. 

Stap 5: het verzorgen van de planten 
Wanneer de paprika’s eenmaal tot volle plant uitgegroeid zijn, hebben ze niet zoveel verzorging meer nodig. Het enige wat ze nodig hebben, is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Om ervoor te zorgen dat de grond niet zo snel uitdroogt, is het aan te raden om enkele weken na het uitplanten wat hooi of stro rondom de planten te leggen. 

Geef niet te veel voeding aan de paprikaplanten, omdat te veel stikstofrijke voeding zorgt voor grote planten en veel bladeren, maar voor weinig paprika’s. Kali vinden paprikaplanten lekker. Verstevig de paprika’s door ze aan een stok op te binden. 

Omdat de paprika een gevoelige plant is, vraagt hij af en toe om wat extra bescherming. Denk aan het afdekken bij lage temperaturen (’s nachts onder de 10 graden en overdag onder de 15 graden). Te hoge temperaturen verstoren ook de bevruchting en de kwaliteit van het stuifmeel. 

Stap 6: bloemetjes
Afhankelijk van wanneer je de paprika hebt gezaaid, krijgen ze rond april of net iets later kleine bloemetjes. Wanneer ze uitgebloeid zijn, ontstaat er vanuit de uitgebloeide bloem een mini paprika. Tenminste als ze bevrucht zijn, anders vallen ze eraf. Buiten wordt de paprika bevrucht door de wind. Heb je ze binnen staan? Tik dan af en toe zachtjes tegen de plant aan. 

Stap 7: oogsten 
Zodra de paprika helemaal verkleurd is, kun je hem oogsten. Maar houd er rekening mee dat het zaaien en kweken van de paprika betekent dat je vooral veel geduld moet hebben. Je oogst de paprika door deze eraf te knippen of te snijden. Laat hierbij altijd een stuk van het steeltje zitten. Bewaar de paprika op een koele en droge plek. 

In de zomer kun je paprikazaadjes uit goed gerijpte vruchten halen. Strooi de losse paprikazaadjes op een stukje keukenpapier in een bakje en laat het één tot twee weken drogen. Daarna kun je weer opnieuw beginnen met het zaaien van de paprika!
 

paprika kweken

Hubo helpt

Of je nou op zoek bent naar zaadjes om te zaaien, potgrond om de zaadjes in te planten of een kweekbak: bij Hubo ben je aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: