Zo kun je je eigen pompoen kweken

De pompoen is een populaire, caloriearme groente die zowel in soepen en in taart als in salades en warme gerechten terug kan komen. En wist je dat het erg eenvoudig is om je eigen pompoen te kweken? Zelf pompoen zaaien en kweken? Lees dan vooral verder.

Zo kun je je eigen pompoen kweken

Verschillende soorten pompoenen

De pompoen is de familie van de komkommer, de courgette en de meloen. Pompoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten: sierpompoenen, reuzenpompoenen, muskuspompoenen, flespompoenen, etc.
 

pompoenen

Stappenplan: pompoen kweken

In dit stappenplan vertellen wij je hoe je stap voor stap zelf pompoen kunt kweken:

Stap 1: pompoen zaaien
De eerste stap bij het kweken van de pompoen is het zaaien van de pompoen. Het eerste dat je moet besluiten is of je de pompoen buiten in de volle grond of binnen of in een kasje wilt kweken. Buiten kun je de pompoen zaaien vanaf half mei (na IJsheiligen). Binnen of in een kasje kun je de pompoen voorzaaien in begin april. Doe dit altijd in speciale compostgrond

Zaai de pompoenzaden op een diepte van 3 tot 5 cm en met een afstand van 150 tot 200 cm uit elkaar. Pompoenplanten hebben namelijk veel ruimte nodig, omdat ze over de grond kruipen. 

Geef de grond waar je de zaadjes geplant hebt water, maar niet teveel want pompoenzaad rot gemakkelijk bij teveel water. 

De zaden van de pompoen kiemen bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Dit gebeurt al na ongeveer zes dagen. 

Stap 2: bodem, standplaats en verzorging
De pompoen houdt niet alleen van een humusrijke, waterdoorlatende grond, maar ook van een warme, zonnige plek. Pompoen kun je dus het beste zaaien op een zonnige plek in je tuin

Verschijnen er al pompoenen aan de plant? Leg de vruchten dan op een laagje stro om op deze manier de kans op rotting te verminderen. 

Stap 3: oogsten
Na het succesvol kweken van de pompoen, kun je deze van de zomer tot de late herfst  (meestal rond september en oktober) oogsten. Wanneer precies is afhankelijk van de pompoensoort die je gekozen hebt. 

Maar hoe herken je een rijpe pompoen? Dit kun je zien aan de steel, want zodra de steel rimpels en groeven vertoond is de pompoen rijp om te oogsten. 

Het oogsten van de pompoen doe je altijd met een scherp en schoon mes. Houd de steel van de pompoen minimaal 5 cm. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van de pompoen. 
 

pompoenen zaaien

Leuk weetje

Weet je wat het leuke is aan de pompoen? Je kunt de pitten van een zelf gekweekte pompoen bewaren en drogen in het raamkozijn. Doe ze daarna in een envelop, zodat je volgend jaar in mei weer een nieuwe pompoen kunt kweken.
 

pompoen

Kom naar Hubo

Wil je graag pompoen gaan kweken en zaaien? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren over de benodigde materialen en gereedschappen. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: