Zo kun je je eigen courgette kweken

Wist je dat een courgetteplant wel 25 tot 30 courgettes kan produceren? De hoogste tijd dus om zelf courgette te gaan kweken. Wij vertellen je stap voor stap hoe je een courgette kunt kweken.

De courgette is in Nederland een gewilde groente voor bijvoorbeeld op de barbecue, in salades, pasta’s of curries. De courgette komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en behoort niet alleen tot de familie van de komkommer, maar ook van de meloen en de pompoen. 
 

courgette kweken

Zelf courgette kweken: een stappenplan

Het kweken van courgette is niet moeilijk. Wel is de courgette een eenjarige plant. Dit betekent dat je de courgette, indien gewenst, jaarlijks opnieuw moet kweken.

Zaai de courgette niet eerder dan eind mei buiten in de volle grond. De courgette heeft daarnaast ook behoorlijk wat ruimte nodig. Houd rekening met een vierkante meter per courgetteplant. Heb je minder ruimte? Kies dan voor een klimmende courgetteplant.
 

Stap 1: uitzaaien

Wil je de courgette eerder kweken dan eind mei? Kweek dan binnenshuis of in een kas. 

De zaadjes kiemen het beste, nadat je ze ongeveer een uur laat voorweken in wat water. Vul een pot met kweekgrond en bevochtig dit goed. Druk het zaadje er ongeveer 1 cm diep in en dek het potje af met keukenfolie en een donkere lap. Zet de pot op de vensterbank en controleer het kiemproces geregeld. Binnen enkele dagen komt de kiem tevoorschijn en mag de folie eraf gehaald worden. 

Vanaf eind mei kan de courgette direct in de volle grond gekweekt worden. Plaats het zaadje 2 cm onder de grond, zodat het donker kan kiemen. Het neemt dan wel wat tijd in beslag, voordat de kiem de oppervlakte bereikt.
 

Stap 2: kiemen verzorgen

Een courgetteplant heeft veel zonlicht nodig en groeit erg snel. Zorg ervoor dat de temperatuur bij het ontkiemen minimaal 20 graden is. Is de kiem tevoorschijn gekomen? Dan mag de temperatuur wat lager liggen. Geef de kiem niet teveel water, want anders heb je kans dat de plant gaat rotten.
 

courgette kweken

Stap 3: uitplanten

Vanaf begin juni kan je beginnen met het afharden van de planten buiten. Dit betekent dat je de planten geleidelijk laat wennen aan de temperatuur buiten en hun verblijf buiten in een aantal dagen buiten laat toenemen. Je geeft ze meer water. Zakt de buitentemperatuur niet onder de 10 graden? Dan mogen de plantjes buiten blijven staan. 

Let op dat je de plantjes pas uitplant, wanneer er geen gevaar meer is voor vorst aan de grond. Neem altijd het zekere voor het onzekere, want de courgetteplant overleeft geen nachtvorst.
 

Stap 4: verzorgen

Zorg voor voldoende voeding, door bij het uitplanten direct compost toe te voegen. Daarna is het onderhouden van de courgetteplant beperkt tot het goed vochtig houden van de grond. 

Het fijne aan de courgette is dat de plant zichzelf bevrucht. 

Let op, want de courgetteplant is heel erg gevoelig voor kruisbestuiving van familiaire planten. Voorkom dit door zelf te zorgen voor de verstuiving van de mannelijke bloem op de stampers van de vrouwelijke bloemetjes. Dit doe je door met een kwast het stuifmeel aan te brengen op de stampers. Scherm de bevruchtte knoppen daarna tijdelijk af. Ook dienen de vrouwelijke bloemen al voor de bloei met vliesdoek te worden afgeschermd zodat insecten niet per ongeluk toch kunnen zorgen voor kruisbestuiving. Het afdekken mag worden gestaakt als de courgette begint te groeien.
 

courgette kweken

Stap 5: beschermen

Bescherm de courgetteplant tegen meeldauw. Dit is één van de meest voorkomende ziektes bij de courgetteplant. Voorkom uitbreiding door de aangetaste bladeren te plukken en eventueel te behandelen met zwavel.
 

Stap 6: plukken

De smaak van de courgette is het allerlekkerst wanneer de courgettes nog wat klein zijn. De ideale oogstgrootte is 15 à 20 cm. Blijven de courgettes lang hangen, dan groeien ze uit tot grote vruchten en bevatten ze meer water dan smaak.
 

courgette kweken

Hubo voor advies

Kom naar een Hubo bij jou in de buurt voor advies over het kweken van de courgette. Onze medewerkers staan graag voor je klaar.

Dit heb je nodig: