Zelf pepers kweken? Wij vertellen je hoe!

Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf pepers te kweken? Pepers zijn er in allerlei kleuren, maten en vormen. Over het algemeen hebben alle pepers een pittige smaak, maar bij de een is het stukken heftiger dan de ander. Kies voor de pepersoort die het beste past bij jouw smaak en ga aan de slag.

pepers kweken

Voorzaaien

Aangezien pepers een lange opkweekperiode nodig hebben én echt van warmte houden, is het slim om de peper eind januari/begin februari voor te zaaien. Doe dit op een lekker warm plekje in bijvoorbeeld je woonkamer bij de radiator of op een zonnige vensterbank in een daarvoor bedoeld kweekkastje.

De zaadjes voor het kweken van een peper kun je enerzijds gewoon kopen. Anderzijds kun je er ook voor kiezen om zelf de zaadjes uit een pepersoort die jij lekker vindt, te verwijderen en te gebruiken.

1. Peperzaadjes kun je in speciale kweekbakjes zaaien, maar het kan ook altijd in een eierdoos of plastic bekers. 
2. Vul de door jou gekozen potjes met zaaigrond op kamertemperatuur en stop de zaadjes er in. Dit hoeft maar 1 cm diep te zijn. Besproei het daarna met lauwwarm water. 
3. Dek af met plastic of glas. Geef ze wel dagelijks wat verse lucht.
 

Kiemen

Na twee tot drie weken komen de eerste gekiemde zaadjes van de pepers tevoorschijn.

1. Wacht tot de peperplantjes twee blaadjes hebben en verspeen ze dan in eigen potjes. 
2. Stop ze, tot het eerste blaadje, onder de grond en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met een plantenspuit. 
3. Draai de bakjes of het kweekkastje regelmatig om, zodat alle plantjes voldoende zonlicht krijgen. 
4. Zitten de potjes vol met wortels? Dan wordt het weer tijd om de jonge pepers in grotere potten te verplanten. 
 

pepers kweken

De tuin in

Ga buiten verder met het kweken van de pepers. Zoals gezegd, houden pepers van warmte. Rond half mei, wanneer de temperatuur lekker behaaglijk is, mogen de peperplanten eindelijk naar buiten.

1. Je mag de pepers direct in de volle grond planten. Wil je de pepers liever in een pot verder kweken? Geef ze dan meer ruimte en verplant ze in een grotere pot. 
2. Wil je meerdere planten in één pot kweken? Houd dan voldoende afstand tussen de planten. Het beste plaats je de planten zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot. 
 

pepers kweken

Oogsten

Pepers zijn rijp om te oogsten wanneer ze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Maar, pepers kun je ook eten wanneer ze niet rijp zijn. Je bepaalt dus eigenlijk zelf wanneer je na het kweken je pepers weer oogst. Meestal vindt de oogst plaats in de maanden juli tot en met oktober. Je oogst een peper door deze van de plant te trekken.
 

pepers kweken

Pepers kweken? Kom naar Hubo

Bij Hubo hebben we een uitgebreid assortiment kweek- en pootmateriaal. Wil je je eigen pepers gaan kweken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Wij staan voor je klaar.

Dit heb je nodig: