Zelf een zonnescherm monteren met dit stappenplan

In de zomermaanden kan het soms fijn zijn om de zon uit je woning te weren of om lekker in de schaduw te zitten in de tuin. Een zonnescherm is hier ideaal voor. Wil je zelf een zonnescherm monteren? Dat kan met ons handige stappenplan.

zonwering Hubo

Stappenplan zonnescherm monteren

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan is het helemaal niet zo moeilijk om zelf een zonnescherm te monteren. Hoogstwaarschijnlijk heb je de meeste gereedschappen al in huis en worden de benodigde materialen bij je aangeschafte zonnescherm geleverd. 

Moet je nog een zonnescherm aanschaffen? Bepaal de juiste afmetingen dan door de breedte van het kozijn te nemen en hier aan beide kanten 30 tot 50 centimeter aan toe te voegen. 

Kies voor het monteren van het zonnescherm het liefst een windstille en droge dag. Dit is niet alleen beter voor het zonnescherm, maar ook voor je eigen veiligheid. En schakel iemand in om je te helpen. Een zonnescherm is best zwaar en ook breekbaar. Des te eerder kun je lekker in de schaduw genieten van je nieuwe aanschaf.
 

Stap 1: het plaatsen

Heb je als zonnescherm voor een knikarmscherm gekozen? Dan dien je rekening te houden met het volgende: de voorzijde van het scherm moet, wanneer deze volledig uitgedraaid is, minimaal 2 meter boven de grond hangen. Om dit te realiseren moet de cassette van het scherm van bijvoorbeeld 2,5 meter lang minimaal 2,3 meter hoog tegen de muur worden aangebracht. Je scherm mag altijd hoger gehangen worden.
 

Stap 2: teken de plek van de steunen af

Bepaal waar de steunen op de muur moeten komen en teken deze af. Gebruik een waterpas, zodat je zeker weet dat het zonnescherm dadelijk op een loodrechte, horizontale lijn komt te hangen.
 

zonwering Hubo

Stap 3: gaten boren

Met behulp van een klopboormachine mag je gaten gaan boren in de muur. Gebruik hiervoor een steenboor of een betonboor van 12 mm. Boor nooit gaten in de voegen, maar altijd in volle stenen of het volle beton. De draagkracht van voegen is namelijk veel lager en dus niet sterk genoeg om je zonnescherm langdurige te dragen.
 

Stap 4: bevestig de beugels

Plaats de beugels met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen aan de muur. Wacht nog even met het vastdraaien met de steeksleutel, want je hebt nog wat bewegingsruimte nodig wanneer je de cassette gaat ophangen.
 

zonwering Hubo

Stap 5: plaats de cassette

Haal het doek eerst uit de cassette, zodat het ophangen veel eenvoudiger gaat. Hang de cassette op aan de beugels. Doe dit aan beide kanten tegelijkertijd, dus met behulp van iemand.
 

Stap 6: plaats het doek terug

Schuif het doek terug in de cassette.
 

Stap 7: draaistang ophangen en het scherm afstellen

Pak de draaistang en plaats deze in de daarvoor bestemde haak. Op deze manier kun je het scherm naar boven of naar beneden afstellen. Ben je tevreden? Draai dan alle bouten goed vast met een steeksleutel en geniet van je nieuwe zonnescherm.
 

zonwering Hubo

Zonnescherm op maat bij Hubo

Ben je nog op zoek naar een mooi zonnescherm? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je helpen en adviseren door één van onze professionele medewerkers. Wij hebben een divers assortiment zonneschermen in de meest uiteenlopende maten. Informeer naar de mogelijkheden. Vind je het lastig om zelf je zonnescherm te monteren? Dan schiet ons montageteam je graag te hulp.

Dit heb je nodig: