Zelf een tuinbank van steigerhout maken: stoer en betaalbaar

Het ultieme loungegevoel: met een tuinbank van steigerhout in je tuin of op je balkon wil je nooit meer naar binnen. Veel heb je niet nodig, als je zelf je tuinbank van hout wilt maken: steigerhouten planken, een paar verbindingslatten en zelfborende schroeven, dat is bijna alles. Aan de slag, dus. 

Tuinbank van steigerhout

Dit heb je nodig om je eigen steigerhouten tuinbank te maken:

  • ​​​​Steigerhouten planken* (11x 2,5m (195x30mm)
  • Verbindingslatten breed (4 x 2,5m (30x62mm)
  • Verbindingslatten smal (4 x 2,5m (30x30mm)
  • Zelfborende schroeven (200 stuks van 5,50mm)
  • Rolmaat/potlood/winkelhaak
  • Handzaag
  • Schroefboormachine met bitset
  • Evt. houtlijm, evt. olie, beits of verf 

*Let op: Houd bij steigerhout rekening met kleine maatverschillen in de breedte van de planken.

Zaag je steigerhout op maat

Om te beginnen zaag je de planken netjes op maat: 

A. 5 x 200 cm voor het zitgedeelte en de rugleuning
B. 2x 84,2 cm voor de bovenkant van de armleuningen
C. 20 x 60 cm voor de zijkanten/armleuningen

Pak de verbindingslatten en zaag ze als volgt op maat:

Breed: 

D. 3 x 52,5 cm als verbinding voor de zitting
E. 3 x 42,5 cm voor de rugleuning (verticaal verdelen over rugleuning)
G. 2 x 200 cm voor de bovenkant van de rugleuning en de voorkant van de zitting
H. 2 x 39,5 cm als zijlatten van de rugleuning – zaag ook de twee laten af in een hoek van 20°
J. 2 x 81 cm om de zitting te steunen

Smal:

K. 8 x 77,5 cm om de armleuningen te verbinden
L. 1x 193,4 cm als rand voor het zitvlak
M. Zaag tot slot de punt van de twee H-zijlatten af, in een hoek van 20° om ze netjes aan te laten sluiten

Maak de armleuningen van je steigerhouten tuinbank

Neem vier planken (C), leg ze netjes tegen elkaar en verbind ze boven en onder met twee verbindingslatten (K) en zelfborende schroeven. Herhaal voor de tweede armleuning van je steigerhouten tuinbank. 

Zet de armleuning vervolgens rechtop en maak hem af met twee planken (C) tegen de voor- en achterkant. Schroef ook de topplank (B) erop. Herhaal voor de andere armleuning. Let op dat alles mooi haaks op elkaar staat.  Bevestig de steunen voor het zitgedeelte (J) aan de binnenkant gespiegeld en op 32 cm vanaf de onderkant. Lijn de steunen allebei aan de achterkant uit, dus met de achterkant van de armleuning. Zo blijft er aan de voorzijde een ruimte over van 3 cm.

Leg vier planken (C) naast elkaar en schuif de holle armleuning erover. Schroef ze vast en herhaal voor de tweede armleuning. Nu zijn je armleuningen compleet.

Bouwtekening 1

De zitting van je steigerhouten tuinbank maken

Maak eerst de rand van de zitting: bevestig de smalle verbindingslat (L) op een brede verbindingslat (G). De brede lat moet aan beide kanten 3,3 cm uitsteken. Draai de rand een kwartslag, zodat de smalle lat naar beneden gedraaid is en bevestig deze op een plank van de zitting (A). Natuurlijk lijn je (G) mooi uit met de lange zijkant van de plank. 

Leg twee planken (A) netjes tegen de eerste plank aan en plaats de verbindingslatjes (D). Verdeel deze mooi over de zitting.

Bouwtekening 2

De rugleuning van je steigerhouten tuinbank maken

Tijd voor de rugleuning. Schroef hiervoor de twee resterende planken (A) op de smalle kant van de overgebleven verbindingslat (G). Lijn de randen van de plank en de G- lat netjes uit. Plaats nu zijlatten (H) onder de plank, mooi uitgelijnd met de kopse kant van de plank en schroef vast. Ook de tweede plank van de rugleuning (A) schroef je vast. Draai je rugleuning om en schroef de verbindingslatten (E) evenredig verdeeld over de rug.

Bouwtekening 3

Monteer je steigerhouten tuinbank

Leg de zitting op beide steunen van de armleuningen. Lijn de voorkant van de zitting van de bank uit met de voorkanten van de armleuningen. Schroef vast. Plaats dan de rugleuning op de steunen en schuif ze tegen de achterkant van de zitting. Hier kunnen de schuin afgezaagde zijlatten (H) mooi rusten. Stabiel? Schroef dan de rugleuning vast aan de armleuningen. 

Bouwtekening 4

En dan… zitten of smeren? De finishing touch voor je steigerhouten tuinbank

Je bank is klaar. Je kunt dus in de chillstand met een welverdiend drankje. Of heb je liever geen zichtbare schroeven? Smeer dan nog even wat houtlijm vermengd met wat zaagsel glad over de schroefgaten en laat drogen. En het hoéft niet, bij steigerhout, maar je kunt voor nog langer plezier je tuinbank in de olie, de beits of de verf zetten. Wel beter om in dat geval nog even iets langer te wachten voor je gaat zitten. 

Vragen? Hulp nodig?

Vragen over materiaal, gereedschap of aanpak? Loop gewoon de Hubo in je buurt binnen. Wij staan klaar voor je. Met koffie, voor het allerbeste begin van je klus.