Zelf een blokhut bouwen? Houd hier rekening mee!

Ben je blij met je tuin, maar heb je te weinig ruimte om je spullen in op te slaan? Of wil je graag een werkkamer of tuinkamer in je tuin creëren om het woongenot te vergroten? Dan wordt het de hoogste tijd om een blokhut te bouwen. Of je nou een kant-en-klare blokhut gaat bouwen of zelf aan de slag gaat met houten planken: hier moet je rekening mee houden.

blokhut bouwen

Waar ga je de blokhut bouwen?

Waar in de tuin wil je de blokhut gaan bouwen/gaan plaatsen? Wanneer je weet waar de blokhut moet komen te staan, kan de grootte bepaald worden. Ga je de blokhut zelf bouwen? Maak dan altijd een bouwtekening. Zonder bouwtekening met daarin de ramen en deuren en bijbehorend plan is het niet of nauwelijks te doen om zelf een blokhut te bouwen. Aan hand van deze bouwtekening bepaal je dan de benodigde materialen.

Weet je de grootte? Dan is het ook een mogelijkheid om een kant-en-klare blokhut van dat formaat of een maatwerk blokhut te bestellen. 
 

Welke houtsoort?

Of je nou zelf een blokhut gaat bouwen of kiest voor een kant-en-klaar model: de houtsoort is een belangrijk aspect. Je wilt natuurlijk geen hout dat snel kromtrekt of gaat schimmelen. Hoogstwaarschijnlijk wil je lang van je blokhut kunnen genieten. Ons advies is dan om de blokhut altijd te behandelen met een speciale tuinbeits of lak. Welke beits of lak je hiervoor het beste kunt gebruiken, is vaak afhankelijk van de houtsoort. 

Wij hebben een uitgebreid assortiment hout. Laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers wat betreft de beste houtsoort in jouw situatie. 
 

blokhut

Een goede fundering

Bij het bouwen van een blokhut is een goede fundering erg belangrijk. Maak in ieder geval de ondergrond goed schoon en zorg ervoor dat deze waterpas is. Voor het bouwen van een blokhut zijn verschillende soorten funderingen geschikt:
 

  • Bestrating is de meest toegepaste fundering bij blokhutten;
  • Een betonvloer of gestort beton;
  • Een vlonderconstructie of een paalfundering.
     

Start met het frame

Of je nu zelf een blokhut gaat bouwen of kiest voor een kant-en-klare blokhut: het is slim om met het frame, inclusief de muren, te starten. Om dit vervolgens in één keer op de fundering te plaatsen. Schroef de basisplanken vast aan de vloerbalken en meet alles nauwkeurig uit. Zorg altijd voor een stevige constructie en dus een stevig frame.
 

blokhut bouwen

Het dak

Na het leggen van de fundering en het plaatsen van de muren wordt het de hoogste tijd voor het dak. Plaats het dak op de muren en werk vervolgens af met dakbedekking. Ga je voor betonpannen, dakshingles of een plat dak? Elke vorm van dakbedekking heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Laat je voor de zekerheid altijd adviseren, voordat je een keuze maakt.
 

blokhut bouwen

Ramen en deuren

Ga je de blokhut helemaal zelf bouwen? Zorg er dan voor dat je in het frame rekening houdt met de ramen en de deur. Het frame van de ramen en de deur moet 1,5 cm kleiner zijn dan de opening voor de ramen en de deur in de blokhut. Op deze manier voorkom je problemen bij het plaatsen van de kozijnen.
 

Kom naar een Hubo bij jou in de buurt

Voor alle materialen en gereedschappen ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Wij staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: