Zelf aardbeien kweken en/of zaaien? Wij vertellen je hoe!

De aardbei, wie houdt er nou niet van? Deze populaire fruitsoort is in de zomer volop verkrijgbaar in de winkels, maar het is ook erg leuk om zelf aardbeien te kweken in je tuin. Zowel in de volle grond als in een pot of bak kun je prima aardbeien kweken. Wij vertellen je hoe.

aardbeien kweken

Verschillende soorten aardbeien

Tegenwoordig zijn er vroege, middelvroege en late aardbeienplanten verkrijgbaar. Dit betekent dat je vanaf mei tot en met oktober kunt genieten van de vruchten van de verschillende aardbeirassen:
 
⦁    Vroege aardbeienrassen: Honoye en Elvira
⦁    Middelvroege rassen: Hapil en Sonata
⦁    Late rassen: Florence en Symphony

Het ras Eves Delight geeft zelfs vanaf eind juli tot ver in oktober heerlijke aardbeien. 
 

aardbeien kweken

Aardbeien kweken: hoe?

De aardbeien zijn te kweken vanaf verschillende stadia. De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen en deze direct te planten in potten, bakken of de volle grond. Ook kun je bij een aardbeienkweker een stekje aanschaffen, zodat je dit kleine plantje zelf laat uitgroeien tot een grote aardbeienplant. Wil je echt van scratch af aan beginnen, dus zelf de aardbeien zaaien? Dan kies je het beste voor de Fragaria Vesca, de bosaardbei. Deze aardbeiensoort geeft namelijk van de zomer tot aan de herfst wat kleinere, maar hele smaakvolle aardbeien. 

Zelf aardbeien zaaien? Wij vertellen je hoe in onderstaand stappenplan. 
 

Stap voor stap aardbeien zaaien

Stap 1: zaai de aardbeienzaadjes eind februari in een kweekbak. Doe dit binnenshuis. Dek de zaadjes nauwelijks af met grond, want ze hebben licht nodig.

Stap 2: de kweekbak plaats je het beste op de vensterbank, omdat de zaadjes 18 tot 20 graden Celsius nodig hebben. 

Stap 3: zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is.

Stap 4: hebben de zaailingen twee tot drie blaadjes? Verpot ze dan naar aparte potjes en kweek ze verder bij 18 tot 20 graden. 

Stap 5: zet de plantjes gedurende een paar weken alleen overdag buiten op een beschutte plek. Na IJsheiligen (14 mei) kun je ze volledig naar buiten verplaatsen. 

Ga je de aardbeienplanten naar buiten verplaatsen? Zorg er dan voor dat je de aardbeien niet in de volle zon zet en dat ze uit de wind staan. Daarnaast is een goede afwatering belangrijk, want aardbeien houden niet van een te natte grond. 

Houd tijdens het planten een afstand van 30 centimeter aan. Plant ze nooit te diep, zorg dus dat alleen de wortels onder de grond zitten en dat het hart boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem altijd met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten. 
 

aardbeien kweken

Handige tips

  • Kun je niet wachten om te genieten van je eigen gekweekte aardbeien? Kies er dan voor om de aardbeien onder een tunnelboog te kweken. 

  • Ga je aardbeien zaaien? Houd er dan rekening mee dat dit een moeilijke en tijdrovende klus is. De zaadjes hebben vooral veel liefde en geduld nodig. 

  • Na twee tot drie jaar moet je je aardbeienplanten vervangen, omdat ze steeds minder productief zijn. Je kunt dan nieuwe aardbeien zaaien of nieuwe planten kopen, maar je kunt ook stekken nemen van je oude planten. De beste periode hiervoor is augustus. 

  • Dun je aardbeienplantjes regelmatig uit, want zo ontwikkelen de planten zich beter.
     

aardbeien kweken

Hubo helpt

Wil je zelf je aardbeien gaan kweken en/of zaaien? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers helpen je graag met het kiezen van de juiste kweek- en pootmaterialen, de zaadjes en het zetten van de juiste stappen. Graag tot snel!

Dit heb je nodig: