Wil je zelf een composthoop maken?

Je kunt ervoor kiezen om je groente-, fruit- en tuinafval in de gft container te gooien, maar je hebt ook andere opties. Denk bijvoorbeeld aan composteren. Wanneer je dit op de juiste manier doet, heb je een duurzame manier van afval verwerken. Wij vertellen hoe je zelf een composthoop kunt maken.

compost maken

Wat is composteren?

Composteren is het proces waarbij afval wordt omgezet in compost. Om dit goed te laten verlopen is het van belang dat het groente-, fruit- en tuinafval, de temperatuur en de vochtigheidsgraad goed zijn én dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Zuurstof is belangrijk, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Zonder zuurstof gaat de composthoop namelijk rotten in plaats van composteren.
 

compost maken

Wat mag er op een composthoop?

Wanneer je een composthoop gaat maken, kun je de volgende regel aanhouden: alles wat kan verrotten, mag op de composthoop. Dus, papier, schillen, karton, etensresten, koffie en theezakjes, etc. Krantenpapier is toegestaan, maar dan het liefst in kleine hoeveelheden. Bananenschillen en sinaasappelschillen verteren over het algemeen minder goed, snijd deze daarom altijd klein en meng ze goed met het overige afval op de composthoop.
 

compost maken

De composthoop maken

Een startende composthoop heeft een ideale temperatuur tussen de 60 en 80 graden in de kern. Bij deze temperatuur gaan alle ziektekiemen en het onkruid namelijk dood. Je bereikt deze temperatuur alleen als je composthoop groot genoeg is. Zorg er dus voor dat je bij het maken van je composthoop voldoende materiaal hebt dat je goed door elkaar mengt.

Heb je voldoende compostmateriaal verzameld? Dan kun je starten met het maken van je composthoop. Meng het afval goed door elkaar en maak grote stukken kleiner. Leg alles vervolgens op een hoop en zorg ervoor dat deze niet hoger wordt dan 1,5 meter. Qua breedte is 3 meter goed om aan te houden. Bij de eerste keer is het slim om zogenoemde compoststarter te gebruiken. Compoststarter zorgt ervoor dat de compostering snel op gang komt. Bedek tot slot de composthoop altijd met bijvoorbeeld gras, karton of rietmatten.
 

Wel of geen compostbak?

Je kunt ervoor kiezen om je composthoop gewoon in een hoekje van je tuin te maken. Maar wellicht is het slimmer en hygiënischer om te kiezen voor een compostbak. Een compostbak maak je eenvoudig van pallets of van houten planken. Houd er bij het maken van een compostbak met houten planken rekening mee dat er voldoende ruimte tussen de planken zit, zodat de composthoop kan ademen. 

Een compostbak maak je bijvoorbeeld ook eenvoudig van een plastic opbergbox

Welke manier van composteren je ook kiest: zorg ervoor dat de composthoop altijd in contact is met de bodem, zodat insecten, wormen en bacteriën bij de composthoop kunnen komen.
 

compost maken

Zelf gemaakte compost gebruiken

Wanneer je na het maken van je compostbak de compost kunt gaan gebruiken, hangt voornamelijk af van het doel dat je wilt bereiken. Is de compost donkerbruin en rafelig? Dan is de compost halfrijp. Dit soort compost is wel rijk aan voedingsstoffen en micro organismen, dus kan al prima toegevoegd worden als verrijker in je tuin

Wil je de compost gebruiken in plantgaten of als teelaarde? Zorg er dan voor dat de compost volledig uitgerijpt is. De compost bevat dan nog veel voedingsstoffen, maar gaat niet meer rotten als het in de bodem zit.
 

Hubo voor advies

Wil je, voordat je start met het maken van een composthoop, advies over de plaats of eventueel het materiaal van je compostbak? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerker staan altijd voor je klaar.