Veilig met gasflessen: 10 gouden tips

Een gasfles is een veilig product. Toch vraagt het gebruik de nodige voorzichtigheid. Met deze tien tips ga je op een veilige en verantwoorde manier om met gasflessen.

Benegas

1. Altijd verzegelde glasflessen
Koop altijd een verzegelde gasfles. Let er bij aankoop op dat de verzegeling niet is verbroken. Zo ben je zeker van een veilige, goed werkende gasfles die gevuld is met de juiste hoeveelheid propaangas.

2. Gebruik een drukregelaar
De gasdruk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur. De druk is dus niet altijd gelijk. Om ervoor te zorgen dat je gasapparatuur toch van een constante druk wordt voorzien, gebruik je een drukregelaar. Let er bij het aansluiten van de drukregelaar dan ook goed op dat deze dezelfde gasdruk aangeeft als de aan te sluiten apparatuur (30 of 50 mbar). Op een boot moet je een drukregelaar met afblaasveiligheid gebruiken.

3. Goedgekeurde gasslangen
Gebruik altijd een goedgekeurde propaangasslang voor je gasflessen. Beperk de lengte van de slang tot maximaal 1 meter. Gebruik slangklemmen aan beide kanten, zodat de slang nooit losschiet. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je de slang minimaal 1 keer per 2 jaar vervangt. Een goedgekeurde gasslang herken je aan de opdruk NEN 5654 en het productiejaar.

4. Niet roken
Propaangas is een brandstof. Zorg er daarom altijd voor dat bij het aansluiten of verwisselen van gasflessen niet wordt gerookt en dat er geen open vuur in de buurt is.

5. Kraan dicht na gebruik
Zorg er bij het aansluiten en verwisselen van de gasfles voor dat alle apparatuur is afgesloten en de gaskraan dicht is. Draai de kraan dicht na elk gebruik, ook bij lege gasflessen.

6. Zorg voor ventilatie
Zet je gasflessen altijd in een goed geventileerde ruimte, zodat eventueel vrijgekomen gas niet in de ruimte kan ophopen. Vrijgekomen propaangas zakt naar het laagste punt. Houd daarom het vloerrooster van de disselbak van je caravan altijd geopend. Zet, waar mogelijk, je gasfles buiten. Niet-aangesloten gasflessen moeten buiten worden opgeslagen.

7. Met de hand openen en sluiten
Draai de gaskraan altijd met de hand open en dicht. Gebruik nooit gereedschap of geweld om een kraan los te draaien. Krijg je de gaskraan niet zelf geopend, breng de gasfles dan terug naar de winkel.

8. Zet je fles rechtop
Een gasfles bevat vloeibaar propaan. Voor je apparatuur heb je echter gasvormig propaan nodig. Je kunt alleen gas afnemen indien de fles rechtop staat. Daarnaast kan bij een liggende fles vloeibaar propaan uit de kraan komen wat schadelijk is voor je apparatuur en risico geeft op verbranding als het in contact komt met de huid.

9. Fles en hoofd koel houden
Draai in geval van een brand in de buurt van de gasfles zo snel mogelijk de gaskraan dicht en plaats de gasfles op een veilige afstand. Kan dit niet, koel dan de gasfles vanaf veilige afstand met water. Neem geen onnodige risico’s en waarschuw de brandweer via alarmnummer 112.

10. Ga naar een erkend verkooppunt
Ga voor een veilige, goed gevulde gasfles naar een van de Hubo gas verkooppunten. Een lege gasfles moet je altijd omruilen bij een erkende gasflessendealer. Alle gasflessen worden in ons eigen vulcentrum nauwkeurig gevuld, gekeurd en gewogen.

Gasfles nodig?

Je kunt bij verschillende Hubo winkels terecht. Bekijk hier welke winkels zijn aangesloten en haal jouw gasfles.

Bekijk de winkels