Tuinkalender: Oktober

Oktober

Inrichting

handschoenen
Controleer of je buitenverlichting nog op orde is. De donkere dagen komen er weer aan en een mooi verlichte tuin is heel mooi. Of verzin een mooi lichtplan voor de winterperiode!

Gereedschap

zaag bijl
Controleer nu je tuingereedschap, deze hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Vervang wat nodig is zodat je in het voorjaar niet mis grijpt.

Bescherming voor de winter

bloemen
Koop vliesdoek en noppenfolie om planten tegen vorst te beschermen. Laat de tuinslang leeglopen en goed drogen voor hij de berging in gaat. Sluit de buitenkraan af.

Bollen planten

kiem
Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Plant bollen bij vaste planten die er qua bladkleur en bloei mooi bij passen.

Bemesten

emmer
Bemest deze maand je rozen, struiken en hagen. Strooi kalk in border en moestuin.

Gazon

gras
Verticuteer het gazon om het meer lucht te geven en het viltige laagje van dood gras en mos te verwijderen en hark bladeren van het gazon om gele plekken te voorkomen. Maai het gras deze maand voor de laatste keer. Steek de graskanten nog een keer bij, zodat het gazon strak de winter ingaat.

Dit heb je nodig: