Tuinkalender: November

November

Onderhoud

schep
Maak de dakgoten schoon en controleer deze, dit voorkomt allerlei problemen bij veel regen. Zorg voor een goede, stevige ladder. Zorg dat vliesdoek en noppenfolie klaar ligt om kwetsbare planten op tijd in te pakken als er vorst komt.

Perken

stekken
Bind hoge grassen bij elkaar. Door storm kunnen deze grassen plat slaan en kapot waaien. Je kun nog steeds jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond planten zolang het niet vriest.

Onkruid

hark schepje
Blijf onkruid wieden. De planten groeien nu langzamer en dan kun je makkelijker alles verwijderen. Schep onbeplante aarde één spade diep om, en haal alle wortels eruit. Dat scheelt heel veel onkruid in de aankomende lente en zomer!

Buitenhout en meubelen

hek
Zet tuinmeubelen schoon en droog weg. Voorzie scharnierende delen van wat olie. Controleer of de beits en lak nog voldoende is. Als het een mooie dag is kun je prima het hout nog beitsen.

Blad

bloemen
Het meeste blad is zo langzamerhand wel van de bomen gewaaid. Houd de paden in de tuin vrij van bladeren; bij vochtig weer kan het anders spekglad worden. Laat ook geen blad op het gazon liggen.

Snoeien

snoeien
Een druif snoei je twee keer per jaar: in de zomer (inkorten van de lange scheuten) en in de winter. Wacht bij de wintersnoeibeurt tot al het blad is gevallen, vaak begin december. De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen (verdikkingen). Het is aan te raden de druif voor de kerst te knippen. Bij later snoeien kunnen de takken gaan bloeden.

Vogels

zaag bijl
Wil je meer vogels in je tuin lokken? Maak op een regenachtige dag zelf een nestkastje en strengen met voer voor de vogels en hang deze op.

Dit heb je nodig: