Tuinkalender: Mei

Mei

Plant eenjarigen

kiem
Na 15 mei is de kans op nachtvorst is nihil, voorgezaaide eenjarigen kun je in de grond planten.

Voorjaarsbloeiers

Bloempot
Zet de fleurige voorjaarsbloeiers in potten op het terras. Kwaliteitspotgrond houdt het water langer vast en geeft tot 8 weken voedingsstoffen aan de planten.

Schoffelen

hark-schepje
Plantenwortels hebben behalve water ook lucht nodig om gezond te kunnen functioneren. Woel de grond tussen de planten regelmatig los met een tuinkrabber en gebruik een schoffel om onkruid te wieden.

Slakken bestrijden

slak
Hosta’s zijn populair bij slakken. Het resultaat zijn grote gaten in de groene bladeren. Met een biologische slakkenbestrijdingsmiddel blijven je hosta’s onaangetast.

Water in de tuin

Gieter
Jonge planten hebben regelmatig water nodig, bij voorkeur regenwater omdat dit de juiste temperatuur heeft. Gebruik je water uit de kraan, sproei dan met een zachte (nevel)straal op de planten zodat de temperatuur van het water zich kan aanpassen aan de omgeving.

Snoeien

Snoeien
Lavendel snoei je tot een derde terug met een heggenschaar of een snoeischaar als het hout al wat dikker is. Je snoeit tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond, maar blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten.

Dit heb je nodig: