Tuinkalender: Januari

januari

 

Tuinaanleg

schep

Toe aan een nieuwe tuin? Maak nu een nieuw beplantingsplan voor het voorjaar. Niet vergeten om ook laatbloeiende planten en zomerbloeiende bollen op de verlanglijst te zetten. Denk hierbij ook aan een leuk gereedschapsrek; goed voor het gereedschap en je hoeft nooit meer te zoeken.

Onderhoud

harkje schep

Inspecteer je tuin en maak een schemaatje reparatiewerkzaamheden. Zolang de planten in rust zijn, kun je overal nog goed bij. En trakteer jezelf met die super snoeischaar! Bewaar vanaf nu eierdoosjes, maaltijdbakjes en margarinekuipjes waarin straks gezaaid kan worden.

Verzorgen

Bloemen

Verspreid een dun laagje compost door de border. Vergeet niet planten in pot water te geven, zolang het niet vriest. Duw wortelkluiten zachtjes met de voet terug. Door de vorst komen de wortelkluiten van planten wel eens omhoog.

Snoeien

scharen

Je kunt nu je wilgen knotten. Gooi de takken niet weg want daarmee kun je leuke hekjes en borderranden vlechten. Takken die je in de grond steekt, wortelen en lopen uit. Snoei de leilinde en de fruitbomen in de tuin, zolang het niet vriest. Knip bij zacht weer zielige hoopjes bruine borderplanten weg.

Dieren

slak

Als het koud weer is verwen de vogels dan met verschillende soorten voer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten, pinda’s en broodkruimels.

Sneeuw

Handschoenen

Heeft het gesneeuwd? Veeg of schud voorzichtig bij coniferen en andere wintergroene struiken de sneeuw van de takken, ze kunnen anders breken onder het gewicht ervan. Voorkom verder dat de vijver dichtvriest (met een pompje, ijsvrijhouder of bal); verwijder sneeuw van het ijs zodat er licht door komt.

Dit heb je nodig: