Tuinkalender: December

december

Planten

bloemen
Plaats gezellig Skimmia’s op terras, balkon of bij de voordeur, deze groenblijver heeft ’s winters opvallende bessen en is heel decoratief. Plant vóór half december en vóór het vriest nog voorjaarsbollen. Dit is je allerlaatste kans.

Dieren

handschoenen
In de herfst gaan padden op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats. Een oude bloempot, een takkenhoop of enkele op elkaar gestapelde dakpannen vormen een prima schuilplaats voor deze nuttige beestjes. Een wat rommelige tuin, waarin elke vierkante centimeter aarde door planten wordt bedekt, is een eldorado voor padden. Behalve allerlei insecten hebben zij ook slakken op hun menu staan. Ook egels vinden graag een plekje om te overwinteren.

Gazon

gras
Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie. Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Bewatering

tuinslang
Om te voorkomen dat je tuinslang kapotvriest, kun je deze laten leeglopen, opdrogen en oprollen voordat de winter aanvangt. Kijk ook na of je regenton niet helemaal vol zit, zodat bij vriesweer het water uit kan zetten zonder de ton kapot te maken. Controleer de ton meteen even of deze niet aan vervanging toe is.

Dit heb je nodig: