Tuinkalender: Augustus

Augustus

Gazon

gras
Vanwege de warmte en droogte kun je beter wachten met maaien tot in de avond. Iets minder maaien mag ook. Eind augustus is de bodem goed opgewarmd en kun je kale plekken herstellen in het gazon met een graszaad met coating. Deze coating voorkomt dat de zaadjes wegwaaien of wegspoelen, en ook houdt de coating het water beter vast. Na 1 tot 3 weken kiemt het graszaad.

Onkruid wieden

Handschoenen
Verwijder het onkruid tussen de stenen op een natuurvriendelijke manier met een onkruidborstel of voegenmes. Uitgebloeide bloemen: de zaden van uitgebloeide bloemen laat je een paar dagen drogen op een plek in de schaduw. Voer ze aan vogels of gebruik ze volgend jaar.

Snoeien

snoeien
Lavendel geef je een kleine snoeibeurt, een vormsnoei. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee.

Stekken

Stekken
Kuipplanten stek je door kopstekken van ca. 10 cm te maken en de bloemen en onderste bladeren er vanaf te halen. Knip onderaan schuin af en stop de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water. Ook de zaden van uitgebloeide bloemen kunnen eruit gehaald worden en in de schaduw gedroogd worden. Daarna donker en droog in huis bewaren.

Tuin tijdens je vakantie

Bloempot
Plaats alle potten en bakken bij elkaar op een schaduwrijke plek. Laat de buren regelmatig de tuin water geven. Of gebruik een automatische timer voor op je tuinslang. Ideaal om jezelf ervan te verzekeren dat alle planten genoeg water krijgen.

Dit heb je nodig: