Tuinhuis beitsen vs. tuinhuis verven

Een tuinhuis heeft doorgaans veel te verduren: zon, regen, wind en sneeuw. Het is dan ook aan te raden om je tuinhuis te behandelen. Dit kan óf door je tuinhuis te beitsen óf door je tuinhuis te verven. Wij zetten beide stappenplannen voor je uiteen.

tuinhuis verven

Verf of beits?

De meest eenvoudige uitleg is dat bij beits de houtstructuur van het tuinhuis zichtbaar blijft en bij verf niet. Verf is namelijk dekkend, loopt in de houtstructuur, waardoor deze verdwijnt. 

Verf 
Besluit je om het tuinhuis te verven? Dan dek je het hout compleet af. Kies dus altijd voor een kleur die aansluit bij de rest van je huis en tuin, of een kleur die je gewoon mooi vindt. Houd bij het verven van je tuinhuis in je achterhoofd dat je dit na enkele jaren weer moet herhalen. Onregelmatigheden in verf vallen namelijk meteen op.

Beits
Met beits geef je een wat nostalgischer uiterlijk aan je tuinhuis. Beits is verkrijgbaar in een transparante en dekkende (semi-transparante) variant. Beits houdt langer, waardoor het minder vaak nodig is om je tuinhuis te beitsen. Wil je het liefst een onderhoudsarm tuinhuis? Ga dan voor een zo transparant mogelijke beits.
 

tuinhuis verven

De voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het beitsen of verven van je tuinhuis, is het goed om je tuinhuis schoon te maken. Last van algenvorming? Verwijder de alg dan met een middel tegen groene aanslag

Spoel het tuinhuis altijd goed af met kraanwater en laat het goed drogen, voordat je begint met verven of beitsen.
 

tuinhuis verven

Stappenplan tuinhuis verven

Stap 1: schuren
Schuur het tuinhuis eerst op, voordat je de grondverf aanbrengt. Dit doe je het beste met een middelfijn schuurpapier. Sla je deze stap over? Dan hecht de grondverf niet goed. 

Stap 2: grondverf
Breng allereerst een laag grondverf aan. Ga je het tuinhuis verven met een witte lak? Kies dan altijd voor een witte grondverf. Voor alle andere kleuren dan wit, werk je het beste met een grijze grondverf. Breng de grondverf plank voor plank aan en werk van links naar rechts. Voor het meest egale resultaat breng je de grondverf met een roller aan. 

Stap 3: lichtjes opschuren
Schuur de laag grondverf nog eens lichtjes op, voordat je het tuinhuis gaat verven. Doe dit met een zeer fijne korrel schuurpapier.

Stap 4: lakken
Breng de definitieve laklaag aan met een hoogglans of zijdeglans verf voor buiten. Werk met twee dunne laagjes verf. Schuur de eerste laag verf tussendoor lichtjes op. 
 

Stappenplan tuinhuis beitsen

Stap 1: schuren
Ook wanneer je je tuinhuis gaat beitsen, is de eerste stap om je tuinhuis te schuren. Op deze manier hecht de beits veel beter. 

Stap 2: de eerste laag beits
Breng een eerste laag beits aan. Dit doe je met een kwast of een vachtroller. Met beits is het goed om met meerdere dunne lagen te werken, voor een langer resultaat. 

Stap 3: lichtjes opschuren
Schuur het hout lichtjes op, voordat je de tweede laag beits aanbrengt.

Stap 4: tweede laag beits
Breng de tweede laag beits aan. Laat het tuinhuis hierna goed drogen. De beste temperatuur om je tuinhuis te beitsen is wanneer het tussen de 15 en 20 graden is. 

Ook beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ook voor verschillende houtsoorten. Houd dus altijd rekening met de houtsoort bij het kiezen van de juiste beits. 
 

tuinhuis verven

Hubo helpt

Voor het verven of beitsen van je tuinhuis ben je bij Hubo aan het juiste adres. Wij hebben een uitgebreid assortiment beitsen en verfsoorten. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Tot snel.

Dit heb je nodig: